Byggde parkourpark av timmer från reservatet

En ny parkourpark invigs på lördag, den 19 maj, i Lida Friluftsgård. Här ska stora som små få ta sig fram på timmer från Lida naturreservat. – Vi gör det här för att locka folk ut i naturen. Därför bygger vi banan, säger Leif Wallin, platschef vid Lida Friluftsgård.

  • Publicerad 08:51, 18 maj 2018

Lördagen den 19 maj invigs Naturparkourparken i Lida friluftsgård som är helt och hållet byggd i trä.

– Vi gör det här för att locka folk ut i naturen. Därför bygger vi banan, säger Leif Wallin. 

Men det är inte vilka trästockar som helst. Allt timmer kommer ifrån Lida naturreservat och är tillsågat i Lidas eget sågverk.

Mats Norberg kapade stockarna som skulle bli parkourbana. Foto: Anders Björklund

– Vi kapar till det i olika längder för att skapa parkourbanan som har formen av en labyrint, säger Leif Wallin.

Leif Wallin vid parkourbanan som var på väg upp när Lokaltidningen Mitt i tittade förbi. Foto: Anders Björklund.

Parkour går ut på att så snabbt som möjligt ta sig från punkt A till punkt B. Vägen dit ska vara kontrollerad och så effektiv som möjligt. Banan i Lida är anpassad för barn, nybörjare, och avancerade utövare. Under invigningen kommer parkour-sugna besökare få chans att prova på banan med hjälp av instruktörer.

Möjligheten att röra sig utomhus på ett roligt sätt är det som kommer locka människor till parkourparken, enligt Krister Kalte som är VD på Lida/Upplev Botkyrka AB.

– Vi ser en stor efterfråga av platser i naturmiljö som lockar till spontanlek där barn, ungdomar och aktiva vuxna kan röra på sig, säger Krister Kalte VD Lida/Upplev Botkyrka AB

Parken är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och Lida Friluftsgård. Naturparkour har redan börjat etableras i flera av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar runt om i landet.

– Det fina med naturparkour är att alla tränar efter sina egna förutsättningar. Vi tar tillvara på varandras olikheter och inspireras av varandra oavsett ”nivå”, säger Susanne Ripa, projektledare på Friluftsfrämjandet

Fakta

Om Naturparkour

Naturparkour är parkour ute i naturen och bygger på rörelseglädje och gemenskap. Grundfilosofin inom parkour handlar om att se varje hinder som en möjlighet till utveckling. Parkour innehåller rörelsetekniker för att ta sig över, under och förbi det som kommer i ens väg och med Naturparkour vill vi synliggöra naturen som arena för den populära träningsformen och inspirera fler att ta sig ut i naturen och uppmuntra till rörelse.

Källa: Friluftsfrämjandet
Visa merVisa mindre

Fakta

Info om Lida Friluftsgård

Lida är den stadsnära skogen, en plats där man både kan finna lugnet och det enkla äventyret. På Lida finns motions- och vandringsspår, stigcykling, höghöjdsbana, badplats, skidbacke, friluftsgolf och plogade naturisar. Här finns också övernattningsstugor, vindskydd och grillplatser samt värdshus och konferensanläggning. Lida Friluftsgård ligger i Botkyrka Kommun och drivs och utvecklas av Upplev Botkyrka AB, ett bolag som ägs av Botkyrka Kommun.

Källa: Lida Friluftsgård
Visa merVisa mindre