Vägen revs upp, lades igen och är nu uppriven på nytt. Foto: Daniel Avenäs, Mostphotos

Byggbuller plågar dagis – barn erbjuds hörselkåpor

Barn och personal på Sagobackens förskola i Hökarängen plågas av buller från byggen – vissa inte mer än metern från huset. Ändå har ingen bullermätning gjorts och inga åtgärder är planerade. – Tycker man det är jobbigt kan vi köpa in hörselskydd till barnen och personalen, säger Annika Bergman, förskolechef i Farsta.

  • Publicerad 14:33, 25 okt 2018

”Vad fan var det där”, tänkte Johan Lindon när en stor explosion fick marken att vibrera på Sagobackens förskola.

Han var där på informationsmöte inför sonens skolstart och personalen förklarade att det byggs en del i krokarna.

När det sprängdes som mest fick förskolepersonalen samla ihop alla barn i ett rum inför varje detonation. Grannar överklagade projektet på grund av bullret men fick nyligen avslag.

Barnen erbjuds hörselkåpor

Värst ska arbetet med nya ledningar till Byggvestas punkthus på Saltvägen ha varit. Bara ett par steg utanför förskolans dörr har staden haft fullt upp med att riva upp hela vägen.

Bullret från arbetet var så högt att både föräldrar och personal blev oroliga.

– Personalen försöker gå iväg lite med barnen när det är ljud. Gå till lekparker, ut i skogen, säger Annika Bergman, förskolechef i Farsta.

Skolor brukar evakueras när det byggs, finns det sådana planer om bullret fortsätter?

– Nej, utan tycker man det är jobbigt kan vi köpa in hörselskydd till barnen och personalen. Det är inget konstigt.

Har ni gjort någon bullermätning?

– Nej det har vi inte gjort, och nu när det inte låter så mycket längre tjänar det nog inget till att mäta.

Personalen försöker gå iväg lite med barnen när det är ljud

Annika Bergman, förskolechef

Men lugnet visade sig vara förrädiskt. En dag när Johan skulle lämna sin son på Sagobacken möttes han av en oväntad syn.

– Arbetet med vägen hade precis blivit färdigt men när jag var och lämnade min son för någon vecka sedan såg jag att de rivit upp hela gatan igen. På samma ställe, säger Johan Lindon.

Förvånas av kommunens svar

Varför inget bullerplank satts upp mellan bygget och förskolan förstår han inte. Hörselkåpor till barn och personal som lösning lämnar honom lika frågande.

– Byggarbetarna har hörselskydd så visst behövs det men blir nog svårt för en hel förskola att gå runt med hörselkåpor hela dagarna.

– Dessutom är det inte ens förskolans ansvar, det måste hamna på de som bygger. Det är jätteviktigt att bygga bostäder, men att kosta på sig ett bullerplank borde väl höra till rutinerna?

Byggarbetarna har ju hörselkåpor. Barnen är inte många meter längre bort.

Johan Lindon, orolig pappa

Hur viktig frågan är vet Johan bättre än de flesta. Han vet inte riktigt vad som hände, men för tio år sedan försämrades hans hörsel plötsligt.

Så pass att han idag behöver hörapparater till båda öronen.

– Det gör såklart att jag tänker på det här lite extra. Är det inte någon större fara och det inte behövs något bullerskydd, så vill man gärna få veta varför. Byggarbetarna har ju hörselkåpor och det måste ju vara för att ljuden är skadliga, barnen är inte många meter längre bort.