Nattvandrarmammor, Södra Sidan i april. Trygghet. ”Rädd? Aldrig!” Säger Fatma och resten av kvinnorna från föreningen Kivvnokraft som nattvandrar i Fittja. Foto: Johannes Liljeson

Vinnare. Efter en succésäsong i division två med tiodubblat publikstöd slutar Arameisk-Syrianska på första plats i sin serie och tog klivet upp till ettan. OKTOBER.

Enade. ”Någon vill splittra oss, men de ska inte lyckas. Vi kommer från samma by. Vi är som bröder och så ska det förbli,” säger Haydar Bayraktar och Ismail Zengin från turkiska respektive kurdiska föreningen i Fittja efter ett bombattentat. Foto: Johannes Liljeson

Byggboom, politikerbråk och ett gigantiskt nöjescenter öppnade – så var nyhetsåret i Botkyrka 2016

Europas största nöjescenter öppnade. Nattvandrarmammor tog över orten. Tusentals bostäder började byggas och planeras. I Botkyrkapolitiken bråkades det om kommundelning och Idéhuset skrotades. Året bjöd på både otippade och väntade nyheter.

  • Publicerad 15:04, 2 jan 2017

Dinosaurierna tar över Hågelby

Ekotopia, en äventyrlig urtidspark med rörliga dinosaurier och fokus på natur och ekologi, tar i februari hem förstaplatsen i Botkyrkas tävling om att utveckla Hågelby. Familjeparken, ett vattenland och ett hästsportcentrum kan också få genomföra sina förslag.

Bombattentat i Fittja

I februari skjuts en man i samband med en pro-kurdisk demonstration i Fittja, några dagar senare utsätts turkiska föreningen för ett bombattentat. "Vi vägrar splittras”, säger ordföranden för turkiska och kurdiska föreningen.

Idéhuset skrotas

92 miljoner kronor skulle notan för Tullinges nya kulturhus, ritat av Gert Wingårdh, landa på. För dyrt, tyckte nytillträdda kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) och begravde planerna på det omstridda huset för gott i mars.

Bråk om tekniska nämnden

Kommunrevisorer riktar i april hård kritik mot styrningen av tekniska nämnden och föreslår att nämnden, med Dan Gahnström (MP) som ordförande, inte ges ansvarsfrihet. Med politiskt spel in i det sista röstar majoriteten i fullmäktige – mot revisorernas råd – för ansvarsfrihet.

Fokus på Hallunda-Norsborg

Området utses till ett av 15 utsatta områden av polisen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) åker till Norsborg och pratar om satsningar mot kriminaliteten – ett 50-tal nya poliser till Botkyrka. Under tiden får en polispiket däcken sönderskurna. I juni berättar vi nyheten att Norsborgs C säljs. Köparen är ännu hemlig. I december skriver vi om en ägartvist mellan centrumföreningarna. Ebba Östlin (S) kämpar under våren för att behålla Försäkringskassan i Hallunda och vinner. I budgeten får området en mötesplats för unga vuxna och Hallunda C får en efterlängtad ny ägare i november.

Mormödrar gör orten säker

Vi skriver om Kvinnokraft som nattvandrar i Fittja. ”Vi ville visa våra barn och unga i Fittja att mammorna och mormödrarna också bryr sig. Så vi promenerar, vi finns till hands och vi håller ögonen öppna, säger Fatma Ipek. Nyheten sprids och SVT och Kit gör inslag om dem. Under hösten får Alby nattvandrande mammor.

Hiphopare rasar mot Fuck Aina-löp

Vi lyfter ut rapparen Abis textrad ”Vi fuck aina varje dag” ur låten Botkyrka del 2 på en löpsedel och anklagas för att smutskasta artisterna och förorten. Vi ber om ursäkt vilket väcker kritik från andra som tycker att vi viker ner oss. I numret efter intervjuar vi Abi som ger sin syn på saken.

Nöjescentret öppnar

I april skriver vi att Coops lokaler i Fittja förvandlas till ett gigantiskt nöjespalats. I juni slås dörrarna upp till Exploria – Europas största nöjescenter inomhus. Minireportern Sophia är på plats för att testa.

Modulhus till Brantbrink

Botkyrka ska placera modulhus för nyanlända i Brantbrink. Det väcker starka reaktioner hos närboende som kräver dialog. De vill bland annat att husen byggs i ett plan istället för två. Med Ebba Östlin (S) i spetsen backar kommunen och beställer nya hus. Senare är grannar ändå besvikna. I oktober flyttar de nyanlända in.

M vill dela Botkyrka

Tullingepartiet får i november avslag på att göra Tullinge till egen kommun. Då föreslår M folkomröstning om att dela Botkyrka i norr och syd. Väljarstödet skulle då ge rödgrönt styre i norra, borgerligt i södra och alla får mer inflytande, menar M. Populistiskt, tycker S.

Byggboom

Det byggs i Botkyrka! 670 bostadsrätter börjar byggas på Albyberget, liksom nya Fittja centrum. Vi berättar om planer på över 3500 nya bostäder, bland annat radhus och villor vid Hallunda Gård, hyresrätter i Banslätt och Storvreten och vid Kassmyra grustag.