Nybackakvarteret i Nacka är ett av alla träbyggen som pågår just nu i länet. Lidingö fick sitt senaste 2012, och har inget på gång framöver. Foto: Stefan Källstigen

Byggboom för trähus i länet – Lidingö med på tåget

Flerbostadshus i trä kommer stort i Stockholms län. De senaste fem åren har det byggts cirka 1800 lägenheter i hus med stomme av trä i länet, och de kommande fem ska ytterligare cirka 3500 byggas. På Lidingö finns cirka 160 lägenheter i trähus, visar Mitt i:s kartläggning.

  • Publicerad 05:00, 2 mar 2020

De senaste åren har trä varit det hetaste materialet i byggbranschen. Inte sedan 1970-talet har vi sett så mycket omålad furu i inredningar. Och att välja trä istället för betong minskar utsläppen av växthusgaser rejält, enligt experter.

I januari gjorde tog Sveriges mest kända arkitekt det ett steg längre och gjorde en offentlig avbön på bästa sändningstid.

– Jag skäms lite grann för att jag ritade i betong istället för trä. Den här insikten har kommit lite sent till mig och många andra, sa Gert Wingårdh i SVT:s Rapport från 2050.

Träbyggandet ökar

Än så länge är andelen flerbostadshus med stomme i trä låg i Stockholms län. Men det ser ut som att träbyggandet står inför ett genombrott, visar Lokaltidningen Mitt i:s enkät med länets 26 kommuner och en rad byggbolag.

De senaste fem åren har det byggts cirka 1800 lägenheter i hus med stomme av trä i ett tiotal kommuner i Stockholms län. Och de kommande fem åren väntas byggstart för ytterligare cirka 3500 lägenheter. Ett fåtal kommuner har varken befintliga eller planerade hus i trä.

På Lidingö finns cirka 160 lägenheter i trähus på Törnrosvägen, Sportcampus på Bosön och Videvägen. Det senaste byggdes 2012, och enligt Lidingö stad finns det inga fler på gång just nu. Staden arbetare inte heller aktivt för att främja valet av trä.

KommunFärdiga lägenheterPlanerade lägenheter
Stockholms län18393569
Botkyrka155-
Danderyd--
Ekerö-33
Haninge462467
Huddinge--
Järfälla206
Lidingö161-
Nacka 84267
Norrtälje-280
Nykvarn--
Nynäshamn--
Salem--
Sigtuna210300
Sollentuna203137
Solnaca 600-
Stockholm1081155
Sundbyberg114260
Södertälje27-
Tyresö--
Täby138257
Upplands Väsby7268
Upplands-Bro--
Vallentuna40-
Vaxholm--
Värmdö6591
Österåker-48

Källa: Mitt i:s enkät

Definition

Vad är ett trähus?

Den gängse definitionen av ett trähus är en byggnad med stomme i trä. Även om fasaden är i ett annat material, till exempel puts, räknas det alltså som ett trähus. På samma sätt räknas ett hus med fasad av trä och stomme av betong som ett betonghus.

Mindre klimatpåverkan är kanske det vanligaste argumentet för att bygga hus i trä. Men många väljer materialet även av rent praktiska skäl. Den låga vikten, jämfört med betong, är en stor fördel vid prefabricering.

– När man bygger i trä skulle man kunna bygga hela lägenheter i fabrik. Det skulle bli för tungt om det gjordes i betong. Där ser jag en stor potential i ett rationellt prefabricerat byggande med trä, säger Cecilia Seavers, affärschef på byggherren Folkhem.

Plockar upp bortglömd kunskap

Lagändringen som för första gången på över 100 år gjorde det möjligt att bygga högre än två våningar i trä kom redan 1994. Att utvecklingen tog fart mer än 20 år senare har flera förklaringar.

– När det gäller andra byggmaterial har man finputsat på standarder i många år, men med trä fick vi börja om från början och plocka upp gammal bortglömd kunskap. Vi börjar komma ikapp när det gäller produktutveckling, men det finns fortfarande otroligt stor potential att optimera ekonomin i träbyggandet, säger Cecilia Seavers.

Christoffer Strandquist som sågar till paneler för balkongerna i Orminge där Aros bygger 267 lägenheter. Foto: Stefan Källstigen


Mellan 1995 och 2015 byggdes det dessutom relativt lite i Sverige. När nyproduktionen ökade igen runt 2015 sammanföll det med att frågor om klimat och hållbarhet hamnade i fokus, förklarar Erik Stenberg, arkitekt och lektor i arkitektur på KTH.

Det innebär både för- och nackdelar för träbyggandet.

– Det stora behovet av bostäder skapar ett incitament att bygga. Men det höga trycket på producenterna kan också vara ett hinder för att bygga mer innovativt, säger Erik Stenberg.