I backen på Drottninggatan ligger den lilla vinbaren Oas. Precis som för många andra restauranger har det varit kämpigt under pandemin.

Med våren kom nytt hopp – tillstånd till trottoarserveringen var klart.

– Uteserveringen är lyftet vi behöver för att överleva, säger Anna Wahlström, en av delägarna.

Nu blev det inte så enkelt. Serveringen skyms i dag av byggbarack och ett stängsel. Det är grannfastigheten som ska renoveras, byggjobbarnas förrådsplats blockerar nu för Oas.

Mycket folk

Den tillståndsgivna ytan sträcker sig några meter längs barens yttervägg.

– Som det är nu står bygg-grejerna i vägen. Dessutom skymmer baracken vår servering, säger Anna Wahlström.

– Vi fick tillstånd av Polisens tillståndsenhet och Stockholms stad. Trafikkontoret har varit väldigt tillmötesgående, det stora problemet är polisen som inte drar tillbaka några tillstånd. Byggarna fick sitt tillstånd fyra dagar efter oss.

En dryg månad har förflutit sedan byggarnas barack kom på plats och de har tillstånd till mitten av maj.

– Men när jag pratade med dem lät det inte som att man kunde säga ett exakt slutdatum. Och det är just i april och maj som som det är mycket folk här på Drottninggatan.

Patrik Karlsson, handläggare vid Polisens tillståndsenhet, är den som har gett tillstånd till barack och förråd på gatan. Han tar fram både vinbarens och byggbolagets tillstånd på sin dator. När han ser den bifogade platsritningen på exakt var byggbaracken får stå säger han att han inte skulle ha godkänt skissen vid närmare granskning.

Det är ju du som har godkänt?

– Ja, fast det ser ju ut som de olika tillstånden ligger bredvid varandra och inte överlappar, även om det är svårt att se exakt. Man skulle ha behövt vara på plats.

Kan ni dra tillbaka tillståndet för byggbaracken?

– Nej, kruxet är att det inte går att återkalla ett positivt beslut.

Ska du åka dit och kolla?

– Det kan vara så att baracken har ställt sig fel, det är lokalpolisen som får följa upp det här. Det har ingen betydelse att det var jag som utfärdade tillståndet.

Vad kan du göra för att lösa problemet?

– Jag gör vad jag kan i alla fall.

Daniel Belsing vid Bitab AB som renoverar fastigheten bredvid vinbaren hänvisar till polisen och det tillstånd som är utfärdat.

Kan ni tänka er att flytta utrustningen för att underlätta för uteserveringen?

– Vi har fått vårt tillstånd, säger han och hänvisar i övrigt till polisen.