Paret ville bygga hus i Österåker och anlitade en byggfirma.

Men för att få startbesked från kommunen för att få börja bygga krävs ett färdigställandeskydd – en särskild försäkring eller bankgaranti. Det åtog sig byggfirman att fixa, men det visade sig vara en förfalskning.

Händelsen inträffade 2018.

Österåkers kommun gick på bluffen och lät paret bygga sitt hus, men när det blev dags för slutbesiktning 2019 avslöjades allt. Kunden skulle kolla upp färdigställandeskyddet med försäkringsbolaget som då upptäckte att det var en förfalskning och dagen efter hörde byggaren av sig och erkände.

Nu har den man på byggbolaget som arrangerade förfalskningen dömts av Attunda tingsrätt för brukande av falsk urkund.

Fick hjälp med förfalskningen

I förhör har mannen berättat att han först blev nekad att teckna en färdigställandeförsäkring hos försäkringsbolaget och därför beslutade att göra en förfalskning som han kunde skicka till Österåkers kommun. Motivet enligt honom var att byggbolaget var ekonomiskt pressat och att det också skulle drabba paret om inte bygget blev av.

– Vi fick hjälp med att skapa försäkringsbrevet från en kille från Estland, säger mannen i förhör, men har inte velat nämna några namn.

– Vi hade ingen annan utväg.

Förfalskningen baserades på gammalt försäkringsbrev där datum, namn och annat ändrats i photoshop för att i stället gälla parets planerade villa.

Nekar till att ha känt till

Enligt byggaren kände paret till förfalskningen, men det stämmer inte enligt dem. Enligt paret fick de reda på det först när det var två månader kvar till huset var färdigbyggt och det var dags att boka slutbesiktning. De säger att de då blev chockade, men inte vågade polisanmäla.

För polisen har Österåker kommun uppget att de nog inte kommer att göra en polisanmälan , men att de ska fundera på sina rutiner.

Byggaren dömdes av tingsrätten till villkorlig dom och 40 dagsböter, totalt 4 800 kronor.

Efter händelsen gick byggföretaget i konkurs. Numera är mannen i stället engagerad i ett nytt byggföretag.