Bygg-vd:n om Farstas nya trähus: ”De brinner inte”

Byggbolaget Folkhem, som bygger helt i trä, har fått flera markanvisningar i Farsta. Mitt i Söderort ringde upp deras vd för att höra vad som är grejen med trähus.

  • Publicerad 16:16, 9 maj 2016

I förra veckan skrev Mitt i om stadsdelen Klockelund vid Drevviken, där ett antal flerfamiljshus i trä ska byggas nära stranden.

Nu står det klart att det blir trähus även vid Magelungen. Byggbolaget Folkhem kommer att få en markanvisning på 150 lägenheter, av de totalt 800 som planeras i området.

Så här säger Folkhems vd och affärutvecklare Arne Olsson om varför de bygger i trä:

– Det är framför allt av miljö- och klimatskäl. Cement- och betongindustrier släpper ut väldigt mycket växthusgaser. Med trä kan man minska utsläppen under produktionstiden. Trähus binder dessutom koldisoxid under hela sin livstid.

Trähusen byggs av norrländsk gran. I en fabrik i Västerbotten limmas och pressas bräder samman till massiva måttbeställda byggelement.

– När de kommer ner till oss kan de vara tolv meter långa och våningshöga. Det gör att man kan halvera byggtiden, säger Arne Olsson.

I företagets egen marknadsföring målas trähusen dessutom upp som både hälsosammare och tystare att bo i. Bara uppsidor där alltså.

Men det är inte alla som ser lika ljust på en framtid med höghus i trä. I fjol gick företrädare för försäkringsbranschen ut och varnade för att höga trähus kan bli omöjliga att försäkra – på grund av brandrisken.

Arne Olsson på Folkhem är väl medveten om debatten.

– Vi har varit med om en hel del diskussioner. Men våra hus brinner inte, som gamla tiders trähus. Det beror på att byggelementen är så massiva och täta. Vi har dessutom gipsbeklädda väggar på insidan och boendesprinklers i alla lägenheter, säger Arne Olsson.

Mitt i Söderort ringde upp Jan Pontin, brandinspektör i Farsta, för att höra hans bild.

– Trähus är på ingång lite varstans. Den risk jag kan se handlar om rökspridning. Eftersom det ofta är mer luft mellan olika sektioner än i betonghus kan rökgaser spridas mellan väggarna.

– Men Boverket har höjt säkerhetskraven. Följer man bara de kraven ska det inte vara någon skillnad mot andra typer av hus, säger han.

Läs mer: http://mitti.se/manga-trahus-i-nytt-omrade-vid-drevviken/?tag=farstaskondal

Fakta

Här byggs det i trä

Klockelund. Vid Drevviken planeras flera så kallade stadsvillor, flerfamiljshus som utförs antingen helt eller delvis i trä, av bolagen Folkhem, Veidekke och Svenska hem.

Magelungens strand. Bolaget Folkhem föreslås få markanvisning för 150 lägenheter mellan Magelungsvägen och sjön.