Nytt förslag: Tvärbana i Norra Djurgårdsstaden. OBS Bilden är ett montage Foto: Mitt i/Mostphotos

”Bygg ut tvärbanan till N:a Djurgårdsstaden”

KD i landstinget vill förlänga tvärbanan från Sickla via Norra Djurgårdsstaden och till Solna. Samtidigt höjs röster om att det måste bli spårvagn till Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 10:40, 17 maj 2018

KD i landstinget lägger nu fram ett nytt förslag: Att tvärbanan dras från Solna via Universitet till Norra Djurgårdsstaden och vidare till Sickla.

– Det finns så många arbetsplatser och bostäder på den här sträckan. Det skulle bli en fantastisk förbindelse som skulle avlasta resandet i det centrala snittet i stan, säger Karl Henriksson, KD:s gruppledare i landstingets trafiknämnd.

Oklar framtid

Ja, hur ska egentligen Norra Djurgårdsstaden förses med kollektivtrafik? Det har varit en fråga som lyfts senaste tiden då SL i veckan bad om mer tid för att utreda om det ska bli spårväg eller bara busstrafik till det nya området.

Samtidigt visar en ny rapport från trafikförvaltningen i landstinget att spårväg antagligen skulle vara att föredra framför enbart bussar till den nya stadsdelen.

Så här vill KD dra tvärbanan från Solna och Sickla. Illustration: Kristdemokraterna

KD vill också se spårväg, men menar att färre skulle behöva resa genom innerstan om man samtidigt drog tvärbanan runt hela staden. På så sätt kan tvärbanan och spårvägen länkas ihop med varandra, säger Karl Henriksson.

Har ni stöd för detta från övriga alliansen?

–  Det här är nya förslag som vi nu presenterar. Men detta är bara KD:s förslag, säger Karl Henriksson.

Sträckan mellan Nacka och Djurgården skulle kräva att östlig förbindelse byggs och att tvärbanan går i en tunnel där.