Bygg en kopia av 1800-talshuset tycker Björn Ljung (L) Foto: Annica Ögren/Liberalerna Stockholms stad

"Bygg kopior av 1800-talshus i Stockholm"

Riv 1800-talshuset på Birger Jarlsgatan med fasad och allt – men bygg en kopia. Det föreslår Liberalerna som vill att staden ska testa konceptet med replikor i större utsträckning.

  • Publicerad 15:18, 27 feb 2017

I förra veckan gav staden klartecken att riva allt utom fasaden på ett 1880-talshus på Birger Jarlsgatan. Men Liberalerna ville se ett annat förslag. Att neka den bygglovsansökan och istället ge lov till att riva rubbet, inklusive fasaden, och sedan bygga upp en ny kopia av ursprungshuset enligt 1800-talsritningarna.

Stockholm river 1800-talshus i City

–Jag vet inte om det har gjort tidigare i Stockholm, men det görs på flera andra ställen i Europa, att man bygger nytt med gamla ritningar. Då kan man lägga ett modernt hus på insidan och fasaden skulle fungera väl ihop med de andra husen på Birger Jarlsgatan, säger Björn Ljung, (L) som sitter i stadsbyggnadsnämnden.

Han och Liberalerna har annars drivit frågan om att rädda just hus från 1800-talet hårt, till exempel Astoria-flygeln på Nybrogatan. Men detta ska inte ses som ett skifte i de åsikterna enligt Björn Ljung, som inte heller tror att detta kan öppna upp för fler rivningar av 1800-talshus.

Bevarare förlorar igen – 1800-talshus i Stockholm kan rivas

– Risker finns alltid, därför måste man vara otroligt noggrann innan besluten vilket vi har varit här. Men det här huset är bekymmersamt eftersom det inte finns något kvar av ursprungsstrukturen. Genom olika ombyggnationer har huset förvanskats. Det är som natt och dag med det som Humlegården vill göra med Astoria, säger han.

Nätverk startar bojkott för att rädda 1870-talshuset på Östermalm

Men i de fall där gamla hus, som detta, bedöms vara möjliga att riva tycker Liberalerna att staden borde testa att bygga nytt, men i gammal stil i större utsträckning.

–Vi tycker att det vore intressant att testa den här metoden i Stockholm också, något man annars har varit lite orolig för här. Men det finns bra exempel, till exempel St Eriksområdet på Kungsholmen som har ritats av Aleksander Wolodarski i 1920-talsstil. Då blev det utskällt men nu är det ett av våra trivsammaste exempel på nyproduktion under senare år.