Bye bye Bromma – hej herrgård i Vimmerby!

Känns det segt att gå till tillbaka till jobbet efter semestern? Hör du till dem som just nu drömmer om något helt annat? Tord och Ia sa bye bye till Bromma och hej till hotell på herrgård i Vimmerby.

  • Publicerad 11:18, 9 aug 2018

Tord, 58, och Ia Hjerpe, 59, lämnade livet i Bromma och köpte en herrgård i Småland.

Paret bodde på Beckombergavägen i Norra Ängby med sina barn. De hade pratat länge om att de ville prova något nytt när barnen vuxit upp och flyttat hemifrån.

– Vi ville bort från Stockholm för att få uppleva något annat. Bort från trängsel, stress och bilköer, säger Tord.

Hösten 2016 såg han en bostadsannons i tidningen. Det var en herrgård utanför Vimmerby byggd på 1800-talet. Den var nyrenoverad, möblerad och i toppskick. Tord och Ia betalade 8,5 miljoner för huset på 1000 kvadratmeter, vilket är sällsynt menar Tord.

– Det är ett fantastisk hus och unikt i sitt slag, man behövde inte hålla på och fixa med det själv. Man kunde snabbt börja sin verksamhet här, vilket är ovanligt. Det finns jättemånga herrgårdar i Sverige, men många måste renoveras för 10-15 miljoner innan man flyttar dit.

I matsalen finns en gustaviansk kristallkrona och en förgylld väggklocka i empir. Foto: Storebro herrgård

En slitsam sommar

Paret flyttade ner till Vimmerby i juni 2017 och har nu startat en hotellverksamhet, Storebro herrgård, inte långt ifrån Astrid Lindgrens värld.

Högsäsongen under sommaren har varit stressig men rolig.

– Det har gått fantastiskt bra och varit fantastiskt jobbigt. Man jobbar från klockan sex på morgonen till tolv på kvällen. Det har varit sex intensiva veckor i sträck, men nu börjar det lugna ner sig.

Tord är egenföretagare och driver även en redovisningsbyrå. Idag jobbar han bara med företaget en till två dagar i veckan.

Även om det är slitsamt att driva ett hotell ångrar han inte beslutet.

– Jag är så glad att slippa allt de jobbiga med Stockholm. Här behöver man inte åka bil till jobbet sex på morgonen för att slippa sitta i en bilkö. Det är också lugnt och tyst här, det säger våra gäster också.

De förgyllda salongsmöblerna i empir är bevarade från 1800-talet. Foto: Storebro herrgård

Tord är uppvuxen i Stockholm och har alla sina nära och kära kvar där. Vilket han kan sakna.

– Vi har inga nära grannar här, så man kan inte ställa sig vid staketet och fråga om de vill komma över och grilla en bit. Vi försöker att sakta bygga upp ett socialt nätverk här nere. Vi får se om vi lyckas bygga upp en vänskap så man känner att man har en tillhörighet här.

Redovisningsbyrån gör att Tord och Ia åker upp till Stockholm då och då. Distansen från Stockholm har fått dem att uppskatta vänskapsrelationerna mer.

– Jag tycker att vi tar vara på tiden mer med våra vänner nu, när vi väl ses. Trots att vi bodde närmare varandra förut träffades vi inte oftare. Man satt hemma ensam i soffan ganska ofta ändå.

Vi vill inte vara låsta i vardagen

I framtiden vill Tord och Ia kunna ägna sig mer åt saker som inte har med jobb att göra.

– Det här är ett alternativt sätt att avsluta sin jobbkarriär på. Vi tänker att vi i framtiden kanske bara jobbar under sommarsäsongen och sen har tid över för varandra och resor. Vi vill kunna sticka iväg sex veckor och inte vara låsta hemma i den vanliga vardagen, säger Tord.

Nu driver paret en hotellverksamhet på herrgården. Foto: Storebro herrgård

När du kliver in genom entrén möts du av 1800-talets färger och mönster. Foto: Storebro herrgård

Ett av vardagsrummen. Foto: Storebro herrgård

Här äter hotellgästerna frukost. Foto: Storebro herrgård

Ett av alla sovrum på Storebro herrgård. Foto: Storebro herrgård

På herrgården finns även en vindsvåning. Foto: Storebro herrgård

Biljardrummet ligger bredvid biblioteket. Foto: Storebro herrgård