Till vänster Madelene Grahn som driver Smultronet och till höger Maria Lovegård som driver Karamellgränd.

Butiksägare: "Vi får mycket kärlek från Ekeröborna"

Pandemilagen kräver att varje kund har minst tio kvadratmeter att röra sig på – och de små butikerna i Ekerö centrum får tänka kreativt.

  • Publicerad 15:58, 27 jan 2021

Utanför den lilla butiken Smultronet i Ekerö centrum har man satt upp en lampa som lyser i rött och grönt för att signalera när det är fullt i butiken. Sedan pandemilagen börjat gälla måste butikerna själva bestämma ett maxantal som får vistas i lokalen samtidigt, varje kund ska enligt Folkhälsomyndigheten ha runt tio kvadratmeter.

– Normalt älskar vi ju att ha många kunder i butiken, men det blev en annorlunda jul i år. Vi fick be folk vänta utomhus, säger Madelene Grahn som är ägare av Smultronet.

Varje år före jul skickar Smultronet ut en leksakskatalog till alla hushåll i Ekerö, och den blev särskilt viktig i år.

– Vi publicerade också katalogen digitalt på sociala medier. Så man behövde inte komma in till butiken för att köpa julklappar. Vi slog in presenterna och gick ut med dem till kunderna, säger Madelene Grahn.

Hon är tacksam över att många Ekeröbor vill stödja det lokala näringslivet just nu, något man också ser hos godisbutiken Karamellgränd i Ekerö centrum.

– Vår butik har fått mycket kärlek av Ekeröborna. Det har blivit familjenöjet på lördagar att komma hit. Man kan inte ta med barnen på jippon utan försöker ha det mysigt hemma i stället, säger Maria Lovegård som driver Karamellgränd.

Mest liv på gatorna på lördagar

Butikens stora glasruta har hjälpt kunder och personal att hålla koll på risken för trängsel.

– Butiken är liten men den är också fullt exponerad utifrån. Eftersom man kan se hur många som befinner sig i butiken så det har det blivit ett automatiskt kösystem här utanför på lördagar.

Just lördagar är kluringen även på blomsterbutiken Floristhörnan.

– På lördagar kan det komma ett sällskap där alla tänkt sig vara med och välja blommor, men då säger vi det att den som ska handla får komma in, säger butikschefen Lena Moberg.

– Det är inte samma fart som det brukar vara men vi klarar oss. Vi ser till att inte ha mer än tre kunder i butiken samtidigt.