Butiksägare missnöjda över höga hyror

Krogen Harrys är bara en av flera rörelser som har behövt stänga i Väsby centrum det senaste året. De hyresgäster som Vi i Väsby har talat med säger att centrumhyrorna är orimligt höga och att det får butikerna att slå igen.  – Det är fantasisummor, säger en butiksägare.

  • Publicerad 09:34, 5 nov 2016

Officiellt är Väsby centrum välbesökt och har en hög uthyrningsgrad. Andelen tomma lokaler uppgavs för några månader sedan vara tre procent av centrumledningen. Men bakom fasaden osar ett missnöje bland hyresgästerna om missvisande besöksstatistik och skyhöga hyror.

– Hyran är helt galen här i centrum. Det här är inte Stureplan. Jag har butiker i andra centrum och här i Väsby är det fantasisummor, säger ägaren av en mellanstor butik.

Hur har de kunnat sätta så hög hyra?

– Jag vet inte. När jag hyrde lokalen var förklaringen att centrumet har ”hög omsättning”. De kan visa på höga besökstal. Men många bara passerar utan att handla. Det är väldigt låg omsättning i förhållande till besökare. Det blir väldigt svårt att klara sig här. Bara på ett år har sex, sju butiker i centrum stängt och det är på grund av hyrorna.

En uppmärksammad stängning är krogen Harrys, som fram till konkursen i augusti drog kunder till centrumets annars ödsliga västra entré.

Flera butiksägare tycker att centrumledningen borde göra mer för att behålla sina hyresgäster och att centrumet borde ha sänkt Harrys hyra för att hjälpa krogen att gå runt.

– Hyrorna är inte rimliga och jag fick en tioprocentig hyreshöjning i år. Centrumet har inte så många besökare och många butiker har flyttat det senaste året på grund av det. Harrys stred för en sänkning av hyran, säger ägaren av en mindre butik.

– Det är många tomma lokaler nu och stängningen av Dragonvägen gör att det kommer färre kunder. Centrumledningen borde hjälpa oss under den här tiden och ge oss rabatt på hyran, säger en annan butiksägare.

– Jag tycker att centrumledningen ser för kortsiktigt på sina hyresgäster. Särskilt på Harrys, som inte fick chans att etablera sig ordentligt. Det är hjärtskärande. Och nu har vi inget mysigt matställe i centrum att äta på, det finns ställen för snabblunch men inget ställe dit man kan ta en leverantör, säger ägaren av en mellanstor butik.

– Kolla hur många butiker som har stängt och lokaler som är lediga. Enligt centrumets siffror går allt ned, men de höjer hyrorna ändå. Det är väldigt, väldigt dåligt, säger ägaren av en mindre butik.

De minsta butikerna i centrum som Vi i Väsby pratar med har månadshyror på cirka 25 000–45 000 kronor, medan de större butikerna betalar långt över 100 000 kronor per månad. Enligt handlingar som Harrys lämnade in till kommunen var krogens månadshyra vid starten 166 000 kronor.

Skillnaderna i hyressättning är ibland oförklarlig. En av centrumets stora butiker med ganska dåligt skyltläge betalar bara runt 15 000 kronor mindre i månaden än en butik som är tvåhundra kvadratmeter större och har bra skyltläge.

– Vi är såklart jättemissnöjda med hyran, säger ägaren av den mindre butiken.

Samtidigt säger ägaren av den större butiken att deras hyra ”säkert kunde vara 15–20 procent lägre”.

Flera butiksägare säger att det inte hjälper att ta upp hyresfrågan med hyresvärden.

– Centrumledningen försöker göra allt de kan, men det är inte de som bestämmer. Det är något utländskt investmentbolag som inte bryr sig ett dugg, säger ägaren av en mellanstor butik.