Butiksägare efter försäljningen av Veddesta C: "En riktig spökstad"

Butiksägarna i Veddesta centrum är oroliga för framtiden. Efter beskedet att anläggningen sålts undrar många var de ska ta vägen nu.

  • Publicerad 16:32, 1 dec 2015

"Jag tror att alla kommer att flytta."

Veidekke bostad har köpt fastigheten Veddesta centrum, där 1 200 bostäder ska byggas.

I förra veckan fick butiksägarna i centrum beskedet på brev från bolaget. Många undrar nu vad som kommer att hända med dem.

Samtidigt vittnar de om ett köpcentrum utan kunder, där flera butiker klappat igen utan att nya har öppnat.

– Jag har bara öppet tre dagar i veckan för att stå här är öken. Nu är det lite ljud häromkring, men annars är jag ensam i den här gången. Det är en riktig spökstad, säger Linn Åsberg, som drivit Veddesta Tyg & Garn i nära tjugo år i centrumet.

Enligt Veidekke är butiksägarna välkomna att stanna kvar och i brevet skriver de att kontrakten för butikerna kommer att omförhandlas. År 2019 kommer nuvarande centrum att rivas. Men oron hos flera butiksägare är stor.

"Kan vi stanna?"

Adnan Khalil har drivit Veddesta Sko & Nyckelservice i femton år, där han både gör nycklar, driver skrädderi, skomakeri och kemtvätt. Och mycket har förändrats sedan han köpte butiken.

– I början var det mycket folk. Jag kunde sälja för mellan 3 000 och 5 000 kronor på en dag. Nu säljer jag för några hundralappar, säger han.

Men om Adnan själv får välja stannar han kvar, även om han har börjat kolla på alternativ i Barkarbystaden.

– Efter femton år är det många som känner mig här. Jag har inte pengar för att köpa en till butik. Men det finns inga kunder här. De har inte berättat sanningen för oss. Efter att de är klara med byggnaden, kan vi stanna? frågar han sig.

Kritiska mot informationen

Planen är att börja bygga från parkeringsplatsen. Safaa Abdulsattars butik Veddesta Mobil & Presenter ligger alldeles i entrén och är en av de som är närmast parkeringen. Liksom Adnan och Linn är han kritisk till att det dröjde så länge innan de informerades om planerna.

Safaa säger att de alla har fått olika besked om det ska finnas butiker i de nya husen, eller om det bara blir bostäder.

– Jag tycker att vi som har butik här borde ha fått bättre information och i god tid så att man kan planera att flytta eller stanna kvar. Men plötsligt fick vi veta att de har sålt fastigheten och att de kommer att riva här, säger han.

Han har, precis som många av sina butiksgrannar, ett kontrakt till 2017.

– Läget här är att ingen kan vänta längre. Jag tror att alla kommer att flytta, säger han.

"Många stora butiker flyttade"

Safaa, som drivit sin butik i Veddesta centrum i åtta år, trivs bra i området. Trots bristen på kunder.

– Det är lugnt och fint och kunderna som kommer hit och besöker butiken bor häromkring. De tycker också att det är lugnare här. På andra sidan, i Barkarbystaden, är det så stort och så mycket kaos, säger han.

Safaa Abdulsattar och Linn Åsberg tycker att saker förändrades efter att Willys flyttade från centrum till Veddesta handelsplats.

– Det var då många stora butiker flyttade. Nu är vi nästan lite avsides här. Det blir nog säkert bra när de bygger här, men det lär naturligtvis ta några år innan det blir trivsamt. Man tycker att de skulle vilja ha ett centrum med det mesta i, säger Linn Åsberg.

LÄS MER: Veddesta C får nya ägare - och 1200 nya bostäder