Lugnet före stormen. Det är fem veckor till dopparedagen och Rotehallen har fått in tre rullburar med paket. Under julveckorna i fjol kunde de få in över tio per dag, och i år befarar man att det blir ännu betydligt mer. Foto: Tomas Stark

Butikerna bävar – befarar paketkaos i jul

För varje år ökar e-handeln, och allt större krav ställs på de butiker som är ombud och ska ta hand om ett växande paketberg. Lägg till det corona som gör att ännu fler kommer att handla sina klappar på nätet i år. Resultatet riskerar att bli en ohållbar situation för butikerna.

  • Publicerad 05:20, 25 nov 2020

– Vi tror att det kommer att bli en ren katastrof. Det kommer att bli så mycket att jag undrar hur vi ska klara det. Får vi in över tio rullburar med paket från Posten varje dag, och samtidigt en lastbil med varor … då ligger vi på gränsen till att vi ska kunna driva vår butik, säger Lars-Olov som är köpman på Rotehallen, Hemköpbutiken i Rotebro centrum.

Redan förra julen var det en mycket stor ökning av antalet paket och Rotehallen tog in extrapersonal som enbart arbetade med att ”springa och hämta paket”, berättar Lars-Olov.

– Vi har försäkrat oss om att vi har personal i år också, men vi kan inte vara hur många som helst för då springer de bara vägen för varandra. Vad ska vi mer göra? Vi kan inte börja bygga en ny butik så utrymmet är begränsat, både för paket och för kunder, säger han.

Redan ganska fullt. Så här såg det ut den 17 november ii kassan där Rotehallen har sin paketutlämning. Foto: Tomas Stark

Befarar det värsta

Lars-Olov befarar ”det värsta”, och det gör även de kolegor han har talat med berättar han.

– Ja, nu säger de ju att man inte ska gå i butiker. Och tittar man in i en klädbutik till exempel så är det ju helt tomt. Men de förstår inte konsekvenserna – att vi kommer att ha 20 meters kö i stället och vad är det då för säkerhet? säger han.

Även Ica Nära i Norrviken räknar med att årets jul blir en stor utmaning.

– Vi såg redan under sensommaren att paketmängden ökade och det ökar så klart alltid inför julen. För att klara det har vi tagit in en och en halv heltidstjänst extra, från black friday-veckan och fram till jul, och vi har köpt in ett helt nytt kösystem så att vi kan lämna ut paket på två ställen, säger Ica-handlaren Magnus Wassén.

Två utlämningsställen. Den ordinarie utlämningen på Ica Nära i Norrviken syns vid kassan till höger. Under de närmaste veckorna kommer paket lämnas ut även via dörren som Magnus Wassén visar här. Foto: Tomas Stark

Kan vänta utanför

Med hjälp av nummerlappsdisplayer på flera ställen i butiken, och även vid entrén, är tanken att de som väntar på sina paket ska kunna sprida ut sig och även handla under tiden, eller helt enkelt vänta utanför.

– Vi har till och med kollat om det går att flytta hela paketutlänningen till en stuga utanför butiken, men det är lättare sagt än gjort, säger Magnus Wassén.

Nummerdisplay vid entrén. Stuga utanför butiken funkade inte men det ska ändå gå att vänta på sin tur utanför butiken, berättar Magnus Wassén, handlare på Ica Nära i Norrviken. Foto: Tomas Stark

Liksom Lars-Olov på Rotehallen undrar han lite över statens tanke med att via restriktioner och rekommendationer driva handeln till nätet.

– Det finns ju inget magiskt trick. Den fysiska delen finns kvar ändå, men den hamnar här hos oss. Men vi gör vad vi kan. Vi är stolta över att ha post här och har kämpat hårt för att få behålla den. Alla kan inte åka bil och hämta paket, säger Magnus Wassén.

"Vi är väl förberedda"

Hans kollega Peter Sandgren, handlare på Ica Supermarket i Edsberg, berättar att de har sett en ökning av mängden paket ända sedan pandemin kom i våras.

– Nu med andra vågen har det eskalerat, vi är nästan uppe i volymer vi brukar ha vid julen redan nu. Och vi förstår ju att med black friday och julen kommer det att braka loss ännu mer. I år kommer alla handla på nätet, säger han.

Precis som de andra har Ica i Edsberg ökat bemanningen och man har även ökat ytan för paketen med 40 procent och skaffat fler mottagningsdosor så att det ska gå ”fort som sjutton” att lasta in när paketen kommer i Postnords burar.

– Vi har haft möten om det här sedan i somras. Kunderna ska ju inte stå i långa köer. Vi måste klara det, säger Peter Sandgren.

Över en halv miljon paket vissa dagar

2019 lämnades drygt 400 000 paket ut varje dag hos postombuden under veckan efter black friday.

Inför årets jul väntas paketen hos postombuden bli ännu fler.

Tidigare har E-barometern spått en ökning på 33 procent för den totala e-handeln under årets sista kvartal, men den siffran kan komma att öka med tanke på strängare coronarestriktioner.

Baserat på fjolårets siffror väntas Postnords ombud under vissa dagar i december lämna ut över en halv miljon paket.

Förra året hämtades flest paket ut den 4 och 5 december och dagarna precis före jul.

En vanlig dag under övriga året brukar ombuden lämna ut cirka 200 000 paket.

Visa merVisa mindre

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

Nyheter Personal på Edsbergs äldreboende får gå I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de...fredag 26/2 12:26