– Vi tror att det kommer att bli en ren katastrof. Det kommer att bli så mycket att jag undrar hur vi ska klara det. Får vi in över tio rullburar med paket från Posten varje dag, och samtidigt en lastbil med varor … då ligger vi på gränsen till att vi ska kunna driva vår butik, säger Lars-Olov som är köpman på Rotehallen, Hemköpbutiken i Rotebro centrum.

Redan förra julen var det en mycket stor ökning av antalet paket och Rotehallen tog in extrapersonal som enbart arbetade med att ”springa och hämta paket”, berättar Lars-Olov.

– Vi har försäkrat oss om att vi har personal i år också, men vi kan inte vara hur många som helst för då springer de bara vägen för varandra. Vad ska vi mer göra? Vi kan inte börja bygga en ny butik så utrymmet är begränsat, både för paket och för kunder, säger han.

Befarar det värsta

Lars-Olov befarar ”det värsta”, och det gör även de kolegor han har talat med berättar han.

– Ja, nu säger de ju att man inte ska gå i butiker. Och tittar man in i en klädbutik till exempel så är det ju helt tomt. Men de förstår inte konsekvenserna – att vi kommer att ha 20 meters kö i stället och vad är det då för säkerhet? säger han.

Även Ica Nära i Norrviken räknar med att årets jul blir en stor utmaning.

– Vi såg redan under sensommaren att paketmängden ökade och det ökar så klart alltid inför julen. För att klara det har vi tagit in en och en halv heltidstjänst extra, från black friday-veckan och fram till jul, och vi har köpt in ett helt nytt kösystem så att vi kan lämna ut paket på två ställen, säger Ica-handlaren Magnus Wassén.

Kan vänta utanför

Med hjälp av nummerlappsdisplayer på flera ställen i butiken, och även vid entrén, är tanken att de som väntar på sina paket ska kunna sprida ut sig och även handla under tiden, eller helt enkelt vänta utanför.

– Vi har till och med kollat om det går att flytta hela paketutlänningen till en stuga utanför butiken, men det är lättare sagt än gjort, säger Magnus Wassén.

Liksom Lars-Olov på Rotehallen undrar han lite över statens tanke med att via restriktioner och rekommendationer driva handeln till nätet.

– Det finns ju inget magiskt trick. Den fysiska delen finns kvar ändå, men den hamnar här hos oss. Men vi gör vad vi kan. Vi är stolta över att ha post här och har kämpat hårt för att få behålla den. Alla kan inte åka bil och hämta paket, säger Magnus Wassén.

"Vi är väl förberedda"

Hans kollega Peter Sandgren, handlare på Ica Supermarket i Edsberg, berättar att de har sett en ökning av mängden paket ända sedan pandemin kom i våras.

– Nu med andra vågen har det eskalerat, vi är nästan uppe i volymer vi brukar ha vid julen redan nu. Och vi förstår ju att med black friday och julen kommer det att braka loss ännu mer. I år kommer alla handla på nätet, säger han.

Precis som de andra har Ica i Edsberg ökat bemanningen och man har även ökat ytan för paketen med 40 procent och skaffat fler mottagningsdosor så att det ska gå ”fort som sjutton” att lasta in när paketen kommer i Postnords burar.

– Vi har haft möten om det här sedan i somras. Kunderna ska ju inte stå i långa köer. Vi måste klara det, säger Peter Sandgren.