Butiker tvingades stänga

Elden är släckt men tre butiker är igenbommade efter branden som härjade i Rinkeby centrum. Totalt drabbades åtta näringsidkare. – Det känns för jävligt, säger Jonas Wångenberg på Fastpartner AB.

  • Publicerad 19:18, 19 feb 2012

Röklukten stack i näsan. Förtvivlade butiksägare stod runt polisens avspärrningar i Rinkeby centrum och såg sina butiker stå i lågor. Branden startade i en klädbutik, som tidigare var Nordeas kontorslokaler, natten till den 14 februari. Den spred sig snabbt till omkringliggande lokaler.

– Det är värst i klädbutiken och butiken närmast den. Men de övriga lokalerna är också drabbade, framför allt av rök- och vattenskador, säger Jonas Wångenberg, regionschef vid Fastpartner AB, ägare av Rinkeby och Tensta centrum sedan december förra året.

Halva barnavårdcentralen är stängd, men planen är att den åter ska öppna i veckan. Matvaruaffären har haft utförsäljning av sina varor och ska sanera sina lokaler. Förskolan, bowlinghallen och boxningslokalen saneras. Totalt har åtta näringsidkare drabbats.

Men värst drabbade är apoteket, butiken Super shop och Nasteho fashion, som har tvingats stänga igen helt.

– Vi måste riva en del av centrum, bland annat utbyggnaden vid apoteket, säger Jonas Wångenberg.

Renoveringsarbetet väntas ta fyra till sex månader och nu arbetar Fastpartner med att hitta alternativa lösningar och lokaler till apoteket. Annars kan Rinkebyborna tvingas stå utan apoteket i centrum under renoveringen.

Branden är rubricerad som mordbrand men polisen kan ännu inte säga om den var anlagd eller inte. Man har dock utökat bevakningen i centrum efter händelsen.

En av de drabbade är Dikran Dison som driver ett glasmästeri och en kemtvätt.

– Varje dag man kommer till arbetet är man orolig: ”Vad har busarna hittat på denna gång”. Jag vet inte om någon tänt på denna gång men stämningen i centrum blir sämre och sämre, säger han.

Dikran Dison hoppas att de nya centrumägarna tar ansvar och gör centrum till en plats för alla.

Frågan är då hur Fastpartner ska kunna locka företagare till Rinkeby. Enligt Jonas Wångenberg är det en utmaning.

– Men vi kommer inte att ge vika, även om det nu känns som att vi tagit ett steg fram och två tillbaka, säger han.

Han berättar att man ska försöka erbjuda bra förutsättningar för handlare i Rinkeby.

– Men Rinkeby ska inte bli ett nytt Kista. Det kommer att fortsätta vara ett litet centrum men med bättre möjligheter och ett blandat utbud.

Jonas Wångenberg vill inte säga för mycket om de kommande planerna för Rinkeby och Tensta centrum ännu.

– Vi vill inte blåsa upp förväntningarna. Vi tror att folk i Rinkeby och Tensta är trötta på ord och vill se handling i stället.

De framtida planerna för centrum i Rinkeby och Tensta tror Jonas Wångenberg att Fastpartner ska kunna presentera om ett par månader.

Fakta

Fastpartner tog över efter Boultbee

Innan fastighetsbolaget Fastpartner tog över Tensta och Rinkeby centrum december 2011, ägdes de av Boultbee. När Boultbee fick ekonomiska problem sattes de under tvångsförvaltning.

En rad banker tog över driften och bytte namn på bolaget till Centeni som sedan sålde centrum i Tensta, Rinkeby, Älvsjö, Bredäng och Hässelby gård till Fastpartner.

Fastpartner äger sedan tidigare fastigheter i bland annat Spånga, Västberga, Märsta och Täby.

Källa: Fastpartner

Visa merVisa mindre