Danny Lundblad, handlare på Ica Nära Skarpnäck och Marika Ågren, butikschef. Foto: Läsarbild Ica Nära Skarpnäck

Butiker i Kärrtorp och Skarpnäck erbjuder riskgrupper hjälp

Matbutiker i Skarpnäck och Kärrtorp erbjuder nu extraöppet och matplock för riskgrupper för att minska risken att smittas av corona. – Våra kunder finns alltid där för oss alla andra dagar om året, så nu vill vi kunna ställa upp för dem och hitta olika lösningar, säger Ica-handlare Danny Lundblad.

  • Publicerad 13:08, 20 mar 2020

Folkhälsomyndigheten uppmanar äldre och personer i andra riskgrupper för coronaviruset att hålla sig hemma för att undvika smitta, och nu försöker matbutiker i stadsdelen underlätta för dem.

På Ica Nära i Skarpnäck erbjuds personer i riskgrupper att lämna sina beställningar fram till klockan 12 och så kan de komma och hämta varorna mellan klockan 13-15 utan att behöva gå in i butiken.

– Våra kunder finns alltid där för oss alla andra dagar om året, så nu vill vi kunna ställa upp för dem och hitta olika lösningar, säger Ica-handlare Danny Lundblad.

Även på Coop i Kärrtorp vill man underlätta för äldre och personer i andra riskgrupper. Där är det nu extraöppet enbart för dem på måndag till lördag mellan klockan 6.30-7 och söndag 7.30-8.

– För oss känns det bra att kunna hjälpa till. Vi hade en kund i morse som tyckte att det är jättebra. Hennes barn hade förbjudit henne från att gå ut och handla, men när de såg att vi öppnar en halvtimme tidigare så fick hon gå, säger Slavko Ilic, butiksägare.

Hoppas på kunna hitta fler lösningar

Båda matbutikerna fortsätter att leta efter andra lösningar som underlättar för sina kunder och för att minska smittspridningen.

– Vi valde att ta det här beslutet rätt så snabbt och spontant då det var en kund som ringde mig och kände sig orolig över hur hon skulle kunna handla mat, säger Danny Lundblad.

På tisdag blir nästa tillfälle att kunna mejla sina beställningar. De hoppas så småningom också hitta en lösning för hemleverans.

Betalningsmetod sätter käppar i hjulen

Även för Coop Kärrtorp blev det ett ganska spontant beslut under torsdagen. Och där tittar man också på att kunna få till hemkörning.

– Vi har kunder som inte ens kan gå ut och bland dem har vi våra stammisar, så vi funderar på hur vi kan hjälpa dem också, vi kan inte lämna dem, säger Slavko Ilic. 

Vet du fler matbutiker i stadsdelen som har startat liknande initiativ så mejla: melisa.hagelin@mitti.se