Rusning. Magnus Ekstrand, färskvaruchef på Ica Dalen, visar det nya, externa toapappret. Priset är högre, men man får också ”fler ark” per rulle, förklarar han. Foto: Eva Tonström

Butikens lösning för att säkra toapappret

Fortfarande är det rusning på toapapper i många butiker. Ica Dalen löser det genom att handla från externa leverantörer.

  • Publicerad 16:41, 24 mar 2020

När hyllan med toalettpapper gapade tom dag efter dag valde Ica Dalen att ta saken i egna händer: De köpte in toapapper från en annan, extern leverantör. Samma sak har de gjort med varor som mjöl, jäst, matolja och socker.

– Det är ingen brist på varor, men Icas leverantörer hinner inte riktigt med just nu, därför blir det tomt i centrallagren tills de har hunnit fylla på. Vi har hittat en leverantör som annars säljer till restauranger, säger Magnus Ekstrand, färskvaruchef på Ica Dalen.    

226 förpackningar på två dar

Två dagar efter att det nya toapappret fyllts på var hyllan på Ica Dalen halvtom igen, de hade sålt 226 förpackningar. Men det är egentligen inte så mycket mer än normal försäljning, enligt Magnus Ekstrand.

– De första dagarna när oron för corona var som värst rådde mer eller mindre kaos i butiken, men när kunderna märker att hyllorna fylls på igen efterhand, lugnar de ned sig, säger han.

Han tolkar efterfrågan nu som en ändrad livsstil hos kunderna på grund av coronaviruset, snarare än ren bunkring.

– Jag har kunder som berättar att hela familjen är hemma mycket mer nu, så det går åt mer av allt. Mat som hygienartiklar och toapapper. Man går ju inte ut och äter längre som man kanske brukar och det betyder att man lagar mer mat hemma.

Det har gjort att Ica Dalen, liksom många andra mataffärer, har fått ett rejält uppsving i försäljningen generellt.

– Det är jätteroligt, samtidigt är det en utmaning att klara den här toppen, med personal och varor och allt vad det innebär. Vår plan nu är att extra-anställa personal som friställs från till exempel krogar och hotell, det skulle vara en bra lösning för alla, säger Magnus Ekstrand.

Dyrare, men efterfrågat. Foto: Eva Tonström