SAMARBETAR. Filip Lundin på Sopköket och Marcus Jorfors på Ica Essingen har gått samman för att minska på butikens matsvinn. Foto: Ica Essingen

Butiken på Lilla Essingen ger sitt matsvinn till foodtruck

I stället för att hamna i soptunnan. Nu ska Ica Essingens matsvinn bli till foodtruck-luncher.

  • Publicerad 11:52, 24 feb 2016

Det är ett färskt samarbete mellan Sopköket, som arbetar med att laga mat med råvaror nära utgångsdatum för att minska matsvinnet, och Ica Essingen. Kontakten mellan Filip Lundin, som driver Sopköket, och butiken knöts för en tid sedan och nu har de satt alla ramar och avtal för samarbetet.

– Det har varit min ambition sedan jag började i den här butiken, dels att ha mycket fokus på ekologiskt, dels ha ett stort miljötänk på det som vi säljer. Det har tagits emot oerhört bra här på Lilla Essingen. Vi började tidigare också att ta hand om svinnet genom att ha utförsäljning med varor som vi inte skulle hinna sälja innan de gått ut, då sålde vi det till halva priset och på så sätt fick vi iväg en del matsvinn, säger Marcus Jorfors som driva Ica Essingen.

Bäst före

Tanken är att det mesta, som frukt, grönsaker, kött och chark, som är på väg att passera bäst före datum istället ska tas om hand om av Sopköket. Filip Lundin ska också köra igång en foodtruck senare i år med konceptet.

I går var första provsmakningen på vad man kan åstadkomma med matsvinnet då Filip bjöd på en macka med lammfilé och tsatsiki tillsammans med en smoothie på papaya.

– Det är viktigt att hantera detta på rätt sätt, det är en känslig grej. Men vi har gått utbildningar kring hur man hanterar säker mat och känner oss väldigt trygga i det, säger Marcus Jorfors som ger första provsmakningen högsta betyg.

– Det var fantastiskt gott, högklassigt käk. Nu ska vi snart testa igen och sedan när food trucken kommer igång så kommer vi komma ner på minimal nivå när det gäller matsvinn.

Miljösmart

Men butiken ska även framöver satsa på ”utbildning” i hur man kan göra klimatsmarta inköp för kunderna. Under speciella kvällar kan de som är intresserade anmäla sig och få råd och tips.

– Vi vill hjälpa kunderna att göra en mer miljösmart matsedel, mer vegetariskt och mindre kött. Men om man vill ha kött så kan man få tips om vilket som gör minst klimatpåverkan och så vidare. Vi tar ett tydligt steg mot att minska klimatpåverkan och det tror jag är framtiden, säger Marcus Jorfors.

Och ni minns väl...

... vår artikel om Ica-medarbetaren Babou i serien "Vi är Kungsholmen? "Kunderna får hundra procent Babou"