Butik på Östermalm låser in oxfilén

Köttjuvar har tvingat en Ica-butik på Östermalm att låsa in sitt finaste kött.

  • Publicerad 14:09, 29 mar 2016

Kyldisken med lås monterades för drygt en vecka sedan. Där förvarar Ica Supermarket i Fältöversten sitt allra finaste kött. Kylen har kostat närmare 30 000 kronor och det är en summa som butiken räknar med att tjäna in på bara ett par månader, säger butikschefen Magnus Olofsson.

– Det har stulits kött för tusentals kronor vissa dagar när det har varit som värst, säger han.

Det har helt enkelt blivit en omöjlighet för butiken att ställa fram allt det kött som de vill. Nu tar de istället undan och låser in en stor del.

– Det gick inte längre. Det är inte så kul att ställa fram helgköttet på fredagen och upptäcka att det är slut i disken redan på kvällen men att vi bara fått betalt för 30 procent, säger Magnus Olofsson.

Oxfilé, lamm och kalv

Det handlar om personer som kommer in i butiken och fyller väskan. Allt går väldigt snabbt och de sticker iväg med hela bitar av två- eller trekilosfiléer. Oxfilé stjäls mest, men också lammfilé och kalvkött försvinner raskt om det ligger framme. Personalen brukar får hjälp av väktarna i Fältöversten, men nu har de tröttnat. Tankarna på att sätta in en kyldisk med lås har funnits i över ett år.

Självklart har kunderna reagerat när de inte längre kunnat öppna dörren till den nya köttdisken.

– De har först inte trott att det varit sant att de måste be oss om hjälp, men de har varit väldigt förstående när vi förklarat varför. Vi har diskuterat möjligheten att kunna ge kunder förtroendet att få en egen nyckel, för vi vill ju inget hellre att det ska vara lätt att handla hos oss. Det är otroligt tråkigt att vi tvingas att låsa in vissa varor för att få betalt för dem, säger Magnus Olofsson.

Vill inte gömma varorna

Åtgärden har inneburit att kunder faktiskt missar att butiken säljer oxfilé.

– Vi vill ju att kunderna ska kunna komma hit och se vad vi har och kunna planera sin måltid efter det, säger Magnus Olofsson.

Ica Karlaplan har också problem med stölder. De har manuell kötthantering vilket gör att de får bra kontakt med kunderna och därmed bättre koll i butiken.

Ica Karlaplan drabbat

– Vi tar snattare titt som tätt tycker jag. Men jag vet inte om jag tror att lås på köttkylen är en så bra idé, det kommer nog att göra att försäljningen går ner. Men det är väl ett val de måste göra, säger Alexander Höög, butikschef.

Kommunpolis Erik Forssell säger att det är ett känt fenomen att bland annat missbrukare stjäl kött och försörjer sitt missbruk genom stölderna. Det förekommer också att finare kött säljs till restauranger.

– Men hurvida det handlar om ligor eller ej vet jag inte men det drabbar butiker över hela stan, säger Erik Forssell.