Stopp på Roslagsbanan. Foto: Åsa Sommarström

”Busväder” skapar kaos i trafiken

Tisdagens snökaos orsakade en lastbilsolycka på E18 och skapade problem för Roslagsbanan.

  • Publicerad 10:08, 27 feb 2018

Tisdagens snöoväder ställde till det ordentligt i trafiken, både på E18 och i kollektivtrafiken. Mellan Danderyds sjukhus och Inverness i riktning mot stan fick en lastbil fått sladd och kört in i räcket. I kollisionen var även en personbil inblandad. Vajerräcket och en lyktstolpe är trasigt.

– Det som behöver göras är att lastbilen ska bärgas och de ska laga både staket och stolpe. Ett körfält kommer att vara avstängt under tiden men trafiken kommer att kunna köra sakta förbi. I nuläget har vi ingen prognos om när det kan vara åtgärdat, säger Alexandra Elias på Trafikverkets pressjour.

Trafikverket avråder privata bilister att ge sig ut om det inte är nödvändigt. För de som ska ut i trafiken uppmanar Trafikverket att följa väderrapporten och att hålla avstånd till bilarna framför.

– Det är halt med mycket snö. Vi har samlat alla våra resurser för att få bort snön. De större vägarna plogar vi med kortast intervaller.

E18 vid Danderyds sjukhus. Foto: Trafiken.nu

Även Roslagsbanan drabbad

I kollektivtrafiken råder flera förseningar under förmiddagen, både på Roslagsbanan och i tunnelbanan. Ersättningsbussar trafikerar sträckan mellan Roslags Näsby och Östra station. Det är även störningar mellan Roslags Näsby och Österskär enligt SL.

– Vi har stora problem nu. Det enkla svaret är att vi har ett busväder som ställer till det på flera plan. Det medför att det händer saker hela tiden, säger Per Hallberg på SL:s presstjänst.

Ett vagnfel drabbade trafikanter på tunnelbanans röda linje och ett rälsbrott vid Gamla stan ställer till det. Det bidrar till förseningar på ungefär fem minuter.

– Felet ska åtgärdas under dagen och under tiden kan vi bara köra på de räls som fungerar. Det medför såklart att förseningen håller i sig en stund till, säger han.

Roslagsbanan började rulla igen vid tiotiden. Eventuella följdförseningar kan inträffa.