Busstrafiken stoppad efter laserskjutning

  • Publicerad 12:59, 14 jan 2013

När busschauffören Bernhard Salgueiro släppte på passagerare på Stora Essingen den 2 januari blev han beskjuten med grön laser. Även en person utanför bussen träffades i ansiktet.

– Jag såg att det blev grönt i glasögonen och att de sköt snett bakifrån. Jag vred på mig och såg en grön prick, säger Bernhard Salgueiro.

Han såg att laserstrålen kom inifrån en bostad och ringde direkt till kollektivtrafikoperatören Keolis trafikledning, som ställde in trafiken på ön i en timme av säkerhetsskäl.

Under tiden kom polisen dit och gjorde en husrannsakan i den utpekade bostaden. Där hittades en laser­pekare, som är skickad på teknisk undersökning för att kontrollera styrkan.

En 17-årig pojke är misstänkt för försök till grov misshandel.

Terese Kalinski, arbetsmiljö- och säkerhetssamordnare på Keolis Sverige, säger att det är ovanligt att deras chaufförer blir beskjutna av laser i innerstan. Under 2012 inträffade fem laserbeskjutningar i city, varav en på Kungsholmen. Det är mindre än tio procent av den totala laserbeskjutningen som rapporterats i Keolis trafikområde i Stockholms län.

Att träffas av laser i ögonen innebär risk för permanent ögonskada.

– Det kan bränna hål på hornhinnan om det är tillräckligt hög effekt på lasern. En annan risk är att bli ordentligt bländad, då tar det ett tag att återfå normalt seende och det kan innebära stor trafikfara, säger Terese Kalinski.

Jag såg att det blev grönt i glasögonen och att de sköt snett bakifrån.Bernhard Salgueiro Busschaufför