Busslaster till populär restaurang stör grannarna på gatan

Den asiatiska restaurangen Grand Palace i Saltsjöqvarn har lockat bussande asiatiska turister i flera år, vilket många grannar har kritiserat. – Jag vet inte hur man ska göra för att få slut på det här, säger en boende.

  • Publicerad 14:30, 4 okt 2019

Redan 2014 skrev Mitt i Nacka om den populära asiatiska restaurangen på Västra Finnbodavägen i Saltsjöqvarn dit busslaster med turister från Kina, Taiwan, Thailand och Sydkorea tar sig för att äta lunch eller middag efter att ha besökt sevärdheter i huvudstaden.

Populariteten har dock inte varit uppskattad av alla, då många grannar som bor i närheten klagade på busstrafiken som den höga mängden restauranggäster resulterar i.

Restaurangen är för populär

Idag är restaurangen minst lika populär och busslasterna lika många. Trots att kommunen rekommenderade att bussarna skulle stanna i en bussfil på Kvarnholsmvägen på andra sidan av fastigheten där restaurangen ligger, upplever många boende att problemet kvarstår.

– De flesta på den här gatan håller på att bli vansinniga av den här busstrafiken. De står under vår balkong med motorn på och släpper av och på passagerare, säger en boende på gatan. 

Den gula bussen står parkerad med tomgång mot trafiken på Västra Finnbodavägen, på trottoaren som har stoppförbud. Det menar en boende på gatan som skickat in bilden. Foto: Privat.

David Dai, som äger restaurangen, säger dock att klagomålen är överdrivna. Han menar att bussarna sällan stannar en längre stund på Västra Finnbodavägen.

– Ibland kanske de släpper av där för att de regnar, men de parkerar inte där, säger han. 

Så du tror inte att de boende blir störda? 

– Nej, det tror jag faktiskt inte. 

Olika resebyråer i Stockholm hjälper turisterna med att boka bord på restaurangen, berättar ägaren David Dai. Restaurangen har som mest besök av 4-6 grupper om dagen. Foto: Chris Anderson.

Nacka kommun är medvetna om att det förekommit klagomål genom åren och har haft en dialog med både restaurangen och parkeringsbolagen.

– Det har dock inte inkommit så många synpunkter i år om man jämför med tidigare år. Om antalet klagomål ökar igen så kan det bli aktuellt med en extrainsatt övervakning av parkeringen, säger Bengt Stenberg, biträdande trafik- och fastighetsdirektör på kommunen.