Bussföraren Andreas hyllas – lär resenärer om Stockholm

Busschauffören Andreas lär resenärerna om Stockholms historia under körningarna till och från Slussen. Nu hyllas hans initiativ av Värmdöresenärer på sociala medier. – Det har visat sig vara väldigt uppskattat. Jag har fått applåder och massor av folk har kommit fram, säger Andreas.

  • Publicerad 11:02, 3 apr 2019

Om du åker buss mellan Värmdö och Slussen kanske du har fått en gratis guidad tur med föraren Andreas. Han lär nämligen resenärerna om Stockholms historia under körningarna – genom korta humoristiska berättelser där bland annat Greta Garbo, Stadshuset och Vasaskeppets ryms.

– Det händer också att man åker in till Cityterminalen, då passerar man ännu fler historiska platser, säger Andreas, när Mitt i når honom mellan två körningar.

Andreas, som bor i Tyresö, har tidigare kört turisttrafik där han lärde sig mycket i samarbetet med guiderna. När personer med funktionsnedsättning inte ville gå av vid stoppen berättade han samma saker för dem som guiden gjorde utanför bussen. Efter att turistsäsongen tagit slut började han jobba för SL-entreprenören Keolis och ville förmedla kunskaperna till resenärerna.

– Jag provade och fick väldigt bra respons. Stockholmarna vet inte så mycket själva om Stockholm, så det har visat sig vara väldigt uppskattat, säger Andreas.

Jag har fått applåder och massor av folk har kommit fram

Andreas, bussförare hos Keolis

Hyllas i inlägg på Facebook

I förra veckan hyllades initiativet av resenären Lisa, i ett inlägg i Facebookgruppen Värmdöbor.

”Jag åkte med Stockholms skönaste busschaufför idag på 474:an, runt kl 16 från Slussen. Om du känner honom – hälsa tack från mig. Han gjorde min dag”, skriver hon.

Inlägget har fått över 100 uppmuntrande kommentarer och gillats nära 800 gånger.

– Jag tycker att det är jätteroligt. Jag har tackat Lisa för det, för de fina orden som alla har skrivit. När man får såpass bra respons kommer jag att fortsätta, säger Andreas.

Busschauffören Andreas kör nästan alla linjer i Stockholm – men oftast blir det sträckan mellan Värmdö och Slussen.

”Har fått applåder”

Enligt Andreas har nästintill alla resenärer varit positiva, även om ett fåtal hellre velat ta det lugnt på resan.

– Jag har fått applåder och massor av folk har kommit fram. De har till och med suttit längst bak, men gått genom hela bussen och sagt att jag har gjort deras dag. Det var en historielärare som sa att jag berättat saker som han inte hade en aning om, säger han och fortsätter:

– När jag plockade upp folk vid Nacka trafikplats, så var det en ung tjej som sa ”åh, får vi höra lite mer historia nu”. Så jag börjar väl bli lite ökänd, men på ett mycket trevligt och positivt sätt.

Nu tänker han lämna in ett förslag om en turistlinje där alla som har SL-kortet ska få åka med på guidade turer i Stockholm.

– Jag ställde frågan i bussen vid två tillfällen när jag fick rungade applåder. Det skriver vi på direkt svarade de.