Fokus på hastighet. På bilden syns polisen Fredrik Ehrström vid en kontroll i innerstan. Foto: Pekka Pääkkö

Bussförare körde mot rött – förlorade körkort

Under trafikveckan fick 16 personer i Vasastan böter vid hastighetskontroller – färre än på många andra håll. Värre var det för den bussförare som körde mot rött.

  • Publicerad 15:57, 27 aug 2021

Kanske såg du dem i förra veckan? Poliserna som vinkade in bilister som inte hade hållit hastigheten i närheten av förskolor och skolor

Det var nationell trafikvecka i hela landet, med fokus på hastighetsbegränsningar.

Polisen stod vid Karlbergsvägen och gjorde kontroller i drygt en timme, medan de på Vanadisvägen bara blev kvar i bara 20 minuter då hastigheterna ansågs vara så pass bra.

– Våra kontroller i Vasastan gav faktiskt mindre än väntat måste jag säga. Vi stoppade betydligt fler i andra stadsdelar, säger Oskar Nyström, polisassistent vid Norrmalmspolisen.

16 bilister i Vasastan fick under veckan böter efter att ha kört för fort.

– Vi stoppade även en SL-buss i trafik med resenärer. Det var en grov rödljuskörning så trafikledaren fick faktiskt komma dit med en ny förare. Blir man av med körkortet får man inte fortsätta köra yrkestrafik, säger Oskar Nyström.

Kolla mobilen

Förutom hastighetsöverträdelser var det några som under veckan körde mot rött
(indraget körtkort) eller i bussfil (bot tusen kronor.) Inte heller var det alltid så att bilen som vinglade hade en berusad förare bakom ratten, mobiltelefonen kan också vara bov i dramat.

– Vi ser dessvärre hur folk passar på att kolla mobilen på vägar med lägre hastighet. För dem blir det 1 500 kronor i böter.

Oskar Nyström berättar att vissa som stoppas frågar om polisen inte har något bättre för sig. Gripa våldtäktsmän till exempel.

– Självklart ska vi göra det också, men även trafikarbetet är viktigt. Håller man hastigheten räddar man liv.

– Det är aldrig roligt att bötfälla människor, och det är klart att vissa blir upprörda. Samtidigt måste jag säga att de flesta tar det bra.

– Jag vill inte att folk ska tycka att vi jäklas. Jag brukar peka på den skola eller förskola som ligger i närheten och berätta att många barn rör sig i området. Skulle olyckan var framme är det stor skillnad att köra på någon i 30 kilometer i timmen jämfört med 45.

Böter på upp till 4 000 kronor

På vägar där 30 km/h gäller återkallas körkortet om du har kört mer än 20 km/h över den tillåtna hastigheten.

Vid upprepade fort­körningsbrott kan körkortet återkallas även vid lägre hastighets­överträdelser.

Böter på vägar med begränsning på 30 km/h:

1–10 km/h 2 000 kr

11–15 km/h 2 400 kr

16–20 km/h 2 800 kr

21–25 km/h 3 200 kr

26–30 km/h 3 600 kr

31> km/h 4 000 kr

Källa Polisen

Visa merVisa mindre

Fem liv kan sparas varje år

Studier av olika kollisionshastigheter i olyckor mellan bil och gående visar att det är fem gånger högre risk att den gående omkommer om den blir påkörd i 50 km/tim än i 30 km/tim.

Om hastighetsbegränsningen på alla 50-sträckor sänks till 40 km/timme kan minst fem liv kan sparas varje år. Dessutom slipper ungefär 83 trafikanter att bli allvarligt skadade.