Kör. Torbjörn Fröjd och Janne Ljunggren är båda bussförare på Arriva och kör på Mälaröarna. Foto: Stefan Källstigen

Bussförare har fått nog av hån och äggkastning

Förare har fått ägg kastade mot sina bussar. Dessutom har tonen i sociala medier har blivit alldeles för hård, menar Mälaröarnas bussförare som nu markerar mot händelserna.

  • Publicerad 12:57, 28 jun 2021

Jag tror att många är frustrerade, kanske för någon försening,

För några veckor sedan körde en buss av Färentunavägen. Samma kväll gick polisen ut med att inga personskador uppstått och att det inte fanns misstanke om brott mot föraren, som enligt Arriva är rutinerad och har kört länge på öarna.

Kort efter händelsen började kommentarer i lokala Facebook-grupper välla in.

"Säkert handbromssladd för att impa på nån brud", skrev en person.

"Klåpare", skrev en annan.

Någon skrev:

"Med tanke på hur och var den står så finns det ingen annan förklaring än att chauffören är en riktig sopa".

De och andra kommentarer upprör Arrivas personal och förarna.

– Vi kör ungefär 20 000 turer i månaden till och från Ekerö, det är några enstaka tillfällen som något gjorts fel, säger Christer Ekelund, kommunikationschef.

Samhällsproblem

Föraren Janne Ljunggren har kört buss på öarna i flera år. Han poängterar att de allra flesta passagerarna uppför sig bra, men att några få sticker ut i just sociala medier med sitt näthat.

– Det finns även rasism och det är trist. Men det här drabbar inte bara oss Ekeröförare utan är ett samhällsproblem där de eldar på varandra. Det är för lätt att sprida hat, säger han.

Arriva har en medveten strategi kring hur de hanterar situationen.

– Hittills har vi inte gått in i trådar och svarat. Vi svarar på frågor som kommer till oss och kommunicerar även ut information, säger Christer Ekelund.

Frustrerade. Torbjörn Fröjd och Janne Ljunggren vid Arrivas garage på Ekerö. De har båda kört buss länge och har tröttnat på den hårda tonen från vissa passagerare. Foto: Stefan Källstigen

Kommunikation. Christer Ekelund är kommunikationschef Arriva. Foto: Stefan Källstigen

Tror frustration spelar in

De tror att många kan låta förarna och Arriva klä skott för problem som egentligen inte är deras.

– Jag tror att många är frustrerade, kanske för någon försening, säger Janne Ljunggren.

En orsak som förarna lyfter som bidragande till att det ibland blir förseningar är alla byggen och vägarbeten som görs, exempelvis breddningen av Ekerövägen och arbetet med Förbifart Stockholm.

– Jag tror att vi har haft 20 större trafikförändringar under tolv månader, bland annat sprängningar där vi måste stanna bussen. Det är inte alltid det är SL eller Arriva som är orsaken, säger Torbjörn Fröjd, förare och utbildare på Arriva.

De gånger det har behövts har arbetsgivaren kunnat stötta förarna genom exempelvis samtal. Händelserna med äggkastning i Stenhamra är något som påverkat flera förare.

– Vi har en nära relation till förarna. Det här kan skapa en stress och är ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johan Danielsson, Arrivas trafikchef för Ekerö.

Chef. Johan Danielsson är trafikchef för Arriva i Ekerö. Foto: Stefan Källstigen

Så kan du klaga

Om något inte funkar med kollektivtrafiken eller om du som passagerare har synpunkter finns flera vägar att nå fram med synpunkter.

Det går att ringa SL på 08-600 10 00.

SL finns även att kontakta på olika sociala medier. På Instagram heter kontot We_are_SL, på Youtube heter kontot KanalSL och på Twitter gäller @SL_AB.

Det går även att chatta med SL eller mejla via deras sajt. Deras kundtjänst är öppen dygnet runt.

Källa: sl.se

Visa merVisa mindre

Ellie har räddat 500 krukor örter

Nyheter Ekeröbo tillverkade pesto och sålde vidare Ellie Nordberg har satsat på ett annorlunda sommarjobb. Med intresse för hållbarhet har hon startat företaget Rescued Herbs. I samarbete med en lokal örtagård har hon samlat in örter som annars...fredag 23/7 14:49

Unga författare bakom ny bok om Mälaröarna

Nyheter Populär skrivarverkstad blev digital Under våren har ungdomar skrivit noveller som nu har resulterat i en bok. Flera noveller från Mälaröarna tar plats i boken som går att låna eller köpa på biblioteken.fredag 16/7 15:52

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Nyheter Förening hoppas locka Mälaröborna till folkparken Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.fredag 16/7 15:28