För några veckor sedan körde en buss av Färentunavägen. Samma kväll gick polisen ut med att inga personskador uppstått och att det inte fanns misstanke om brott mot föraren, som enligt Arriva är rutinerad och har kört länge på öarna.

Kort efter händelsen började kommentarer i lokala Facebook-grupper välla in.

"Säkert handbromssladd för att impa på nån brud", skrev en person.

"Klåpare", skrev en annan.

Någon skrev:

"Med tanke på hur och var den står så finns det ingen annan förklaring än att chauffören är en riktig sopa".

De och andra kommentarer upprör Arrivas personal och förarna.

– Vi kör ungefär 20 000 turer i månaden till och från Ekerö, det är några enstaka tillfällen som något gjorts fel, säger Christer Ekelund, kommunikationschef.

Samhällsproblem

Föraren Janne Ljunggren har kört buss på öarna i flera år. Han poängterar att de allra flesta passagerarna uppför sig bra, men att några få sticker ut i just sociala medier med sitt näthat.

– Det finns även rasism och det är trist. Men det här drabbar inte bara oss Ekeröförare utan är ett samhällsproblem där de eldar på varandra. Det är för lätt att sprida hat, säger han.

Arriva har en medveten strategi kring hur de hanterar situationen.

– Hittills har vi inte gått in i trådar och svarat. Vi svarar på frågor som kommer till oss och kommunicerar även ut information, säger Christer Ekelund.

Tror frustration spelar in

De tror att många kan låta förarna och Arriva klä skott för problem som egentligen inte är deras.

– Jag tror att många är frustrerade, kanske för någon försening, säger Janne Ljunggren.

En orsak som förarna lyfter som bidragande till att det ibland blir förseningar är alla byggen och vägarbeten som görs, exempelvis breddningen av Ekerövägen och arbetet med Förbifart Stockholm.

– Jag tror att vi har haft 20 större trafikförändringar under tolv månader, bland annat sprängningar där vi måste stanna bussen. Det är inte alltid det är SL eller Arriva som är orsaken, säger Torbjörn Fröjd, förare och utbildare på Arriva.

De gånger det har behövts har arbetsgivaren kunnat stötta förarna genom exempelvis samtal. Händelserna med äggkastning i Stenhamra är något som påverkat flera förare.

– Vi har en nära relation till förarna. Det här kan skapa en stress och är ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johan Danielsson, Arrivas trafikchef för Ekerö.