Cyklister ska i första hand färdas på cykelbanor, men får också cykla på körbanan om det är lämpligare. Foto: Åsa Sommarström

Bussförare har fått nog av cyklister på vägarna

Allt fler cykelbanor byggs. Men många cyklister­ väljer ändå vägarna.­ – De utsätter sig själva för farliga risker, säger Conny Westh, busschaufför.

  • Publicerad 13:08, 24 aug 2015

– Cyklisterna som använder vägarna fastän det finns cykel­banor har ökat enormt mycket på sistone,­ säger Conny Westh.

Bussförarna snackar ofta om cyklisterna, berättar han. I fikarummet byter­ han och de andra ­förarna erfarenheter­ – och de tycker­ lika: Cyklisterna ska hålla sig på de cykel­banor som faktiskt har anlagts­ för dem.

– De utsätter sig för stora risker,­ det kan bli ett starkt vinddrag från bussarna när vi kör om och en cykel­ kan blåsa omkull.

– Sedan blir cyklisterna farliga för andra trafikanter på vägarna. Jag och mina kollegor är alla överens om att cyklisterna är de värsta trafiksyndarna i alla kategorier, de kör mot rött och respekterar inte trafikreglerna för fem öre.

Enligt trafikförordningen ska cyklar framföras på cykelbanor om det finns sådana. Men cyklar får också använda körbanan även om det finns en cykelbana ”när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge”.

Anna Hemmingsson är cyklist.

– Jag cyklar aldrig på cykel­banor, framför allt av säkerhetsskäl. Jag tränar och kör fort och det kan vara farligt att cykla bredvid gående då. Så jag väljer att ligga­ ute i vägarna i stället. Men tyvärr blir vi cyklister hårt ansatta på vägarna.

Hon menar att cyklister som hon ofta blir trakasserade.

– Bilar kan tvärbromsa framför mig så att det flyger stenar, de kan spruta spolarvätska, räcka ut handen och ge fingret. De kan ställa sig på tutan när de ligger direkt­ bakom, vilket är ju direkt livs­farligt och jag blir livrädd.

Hon tycker att trafikanter behöver­ ha en förståelse för varandra.

– Det är läskigt att en ensam cyklist kan väcka sådana enorma känslor att man vill cyklisten illa. Jag tycker att vi alla kan samsas om vägarna, säger Anna Hemmingsson.

Enligt polisen haffas inte många av dem som cyklar ute på vägar och hur många som rapporteras för att bryta mot trafikförordningen och får bot är oklart.

– Vi är inte jätteaktiva i att jaga de som ligger i vägbanan. Men det är ju inte lämpligt, eftersom det är högre hastigheter och mycket­ trafik,­ så om vi råkar på någon kan man få böter, säger Lars Berglund, som arbetar med trafikbrott vid Stockholmspolisen.

Han har hört talas om att bilister­ på olika vis visar cyklister att de är ovälkomna på vägarna.

– Det är ett oskick, men är svårt att bevisa som ett brott. Möjligt kan det bli ett ofredande. Som bilist­ är man ju skyldig att visa hänsyn till andra trafikanter.