PROTEST. I mars samlades Keolis busschaufförer på Kungsholmen för att protestera mot arbetsvillkoren. Foto: Annica Ögren

Busschaufförernas protester hjälpte – Keolis hotas med vite

Busschaufförerna klagade på för långa arbetspass, för korta pauser – och kränkande särbehandling. Nu hotas Keolis med över en halv miljon kronor i vite.

  • Publicerad 07:00, 26 jun 2017

ARTIKELN UPPDATERAD 26 juni kl 11:44.

Det var i mars som hundratals busschaufförer på företaget Keolis samlades utanför sin arbetsgivare på Kungsholmen och demonstrerade för bättre arbetsvillkor. Bland annat reagerade chaufförerna mot Keolis beslut att kraftigt minska antalet fasta scheman.

Nu har de fått gehör, från högre instans.

Arbetsmiljöverket har nämligen konstaterat att Keolis inte har undersökt den organisatoriska förändringen tillräckligt bra. Företaget hotas nu med vite på totalt 600 000 kronor, fördelat på kontoren i Nacka-Värmdö, Hornsberg och Nyboda.

Bussförare demonstrerar mot usel arbetsmiljö

Det var i december som busschaufförernas skyddsombud slog larm till Arbetsmiljöverket. Efter inspektioner i februari bedömer myndigheten att det finns brister gällande hur väl Keolis har undersökt hur exempelvis det nya schemasystemet har fungerat. Nya schemasystemet innebär att chaufförerna får önska ett antal tider till sitt schema - men också måste acceptera ett visst antal tider som hen inte önskar. Resultatet enligt facket har blivit att många får oregelbundna tider utan tillräcklig dygnsvila.

Arbetsmiljöverket skriver också i sitt beslut att man inte har undersökt hur bussförarna påverkas av rasternas längder, möjligheter till återhämtning och längden på arbetspassen.

Stockholms busschaufförer tar strid – anmäler Keolis

Raster skapar interna bråk

Keolis har i sin tur framhållit att busschaufförerna instrueras att alltid ta ut sina raster - även om det leder till att trafiken blir försenad. Men i själva verket känner sig flera chaufförer pressade att hålla tidtabellen för att inte kollegorna ska drabbas av förseningar.

I de fall som chaufförerna ändå tagit ut sina raster, ska det ha lett till interna konflikter och incidenter med kränkande särbehandling - då chaufförerna uppfattats som illojala mot företagets målsättning att hålla tidtabellerna, skriver Arbetsmiljöverket.

Myndigheten kräver nu att företaget åtgärdar bristerna. Om Keolis inte vidtagit åtgärder senast 30 september väntar vite på över en halv miljon kronor.