Här vid Torsholma i Frösunda i norra Vallentuna blev Sabina Nuñez påkörd av en ersättningsbuss. Foto: Stefan Källstigen

”Busschauffören sa inte ens förlåt”

Sabina Nuñez kastade sig ner i vägrenen när ersättningsbussen körde på henne i en kurva i norra Vallentuna. – Jag fick panik. Bussen körde över på min sida av vägen. Han körde så snabbt, säger Sabina Nuñez.

  • Publicerad 16:13, 18 aug 2014

Sabina Nuñez hann knappt reagera när ersättningsbussen från Kårsta dök upp i hennes körfält i den smala kurvan i Torsholma i Frösunda.

Hon kastade sig ner i vägrenen, så att bussen hamnade längs med sidan av hennes bil. Hon klev över passagerarsätet, ut ur bilen och mötte busschauffören och flera resenärer.

– Det var så obehagligt. Folk frågade hur jag mådde, men busschauffören sa inte ens förlåt. Han sa bara att han inte hade plats. Men han genade ju över på min sida för att kunna köra snabbt, säger Sabina Nuñez.

Olyckan inträffade för två veckor sedan. Sabina Nuñez är inte den enda som vittnar om ersättningsbussar som kör snabbt på Vallentunas vägar.

Under sommaren har SL tagit emot 272 klagomål på trafiken mot Vallentuna och Kårsta. Det kan jämföras med 88 klagomål förra sommaren. Ökningen stavas ersättningstrafiken. Under sommaren, fram till lucia, är Roslagsbanan avstängd och ersatt med bussar.

– Bussarna är ofta försenade. Chaufförerna kör som galningar. I vinter ska jag inte åka med bussarna, säger Sabina Nuñez.

Hennes synpunkter speglar flera av de inkomna klagomålen. I en protestgrupp på Facebook, gällande ersättningstrafiken, går det även där att läsa om busschaufförer som kör fel och missar hållplatser.

Håkan Forsgren bor i Torsholma i Frösunda, precis vid olyckskurvan. Han är pensionerad busschaufför och tycker att SL ska sätta in korta bussar i norra Vallentuna i vinter, som är bättre anpassade för vinterväglaget.

Men några sådana bussar finns knappt, enligt Arriva som sköter trafiken åt SL.

– Det är klart att korta bussar är lättare att köra på vintern. Men det finns för få kortbussar, säger Klas Hellstadius, kommunikatör på Arriva.

Han vill inte kommentera olyckan mellan Sabina Nuñez och ersättningsbussen.

– Det är ett pågående försäkringsärende som även är polisanmält, säger han.

Enligt både SL och Arriva får resenärerna räkna med att ersättningsbussarna tar längre tid, och innebär fler förseningar, än när tåget går.

Gällande klagomålen på chaufförerna säger Klas Hellstadius såhär:

– Vi följer upp synpunkterna med chaufförerna och upplyser alla chaufförer om att de ska ta kontakt med trafikledningen om de är osäkra på vägen.

Det är ett pågående försäkrings-ärende som även är ­polisanmält.Klas Hellstadius, Arriva