Bussbolaget föreslår en promenad på någon kilometer som ett alternativ till en resa med linje 830 via Farsta. Foto: Arkivbild

Bussbolag föreslår promenad till bekymrad resenär

Pendeltågen mellan Skogås och Nynäshamn är inställda. Nu är droppen nådd för boende i Vega som även fått en indragen hållplats. Bussbolaget föreslår en promenad.

  • Publicerad 16:48, 15 jul 2016

Ingen i Haninge kommun, som åker kollektivt, har kunnat undgå att pendeltåget mellan Västerhaninge och Nynäshamn är inställt fram till den 8 augusti. Utöver det är busshållplatsen Länna handelsplats indragen fram till den 21 augusti på grund av brobygge i Vega. Istället för att åka buss någon kilometer får boende ta en omväg på dryga milen via Farsta. Något som Mitt i:s läsare reagerat på.

– Jag förstår mycket väl att det behöver göras reparationer men jag fattar inte varför det inte går någon buss fram till bron, alternativt samma väg som övriga trafiken, skriver en av de boende som är beroende av att personliga assistenter kan ta sig till och från jobbet. ”Hur kan SL göra så mot en hel förort?”, undrar den boende.

SL har det övergripande ansvaret över kollektivtrafiken medan bussbolagen själva sköter det praktiska som att planera om trafiken under vägarbeten. Ronnie Johansson på SL:s presstjänst menar att de försöker underlätta för resenärerna.

– Det kan bli lite jobbigt för de som annars har en enkel väg, men förhoppningsvis, om man bor i Vega och får en ny pendeltågsstation, så är det nått att se fram emot. Vi gör så mycket vi kan för att underlätta när det är vägarbete och andra trafikpåverkande åtgärder, men tyvärr får vissa resenärer en jobbigare resväg under en sådan period, säger han.

Mitt i har kontaktat bussbolaget Nobina, som kör söder om Stockholm och frågat om buss 835 skulle kunna köra den alternativa väg som de boende föreslår. Bolagets trafikplanerare svarar via mejl att linje 835 är en mycket lång och störningskänslig linje som erbjuder en rutt som få utnyttjar, den som går från Lillgården/Tungelsta, via Handen och vidare till Vega/Länna. Avstängningen har bolaget valt under sommaren då färre reser kollektivt. Trafikplanerarens förslag är en promenadtur på någon kilometer och skriver ”Ett alternativ än ersättningsbuss via Farsta och linje 830 är att promenera ca 1,5 – 2 km till linje 836 (smultronvägen )”