Leds om. Fyra rusningslinjer till och från Nacka/Värmdö ska ledas om från Slussen till Medborgarplatsen. Foto: Mostphotos

Bussar i rusningstid ska ledas in på Södermalm

Fyra busslinjer från Nacka och Värmdö kommer att få Medborgarplatsen som slutstation istället för Slussen från och med den 20 augusti. Det för att underlätta för den ansträngda terminalen i Slussen.

  • Publicerad 07:50, 2 aug 2018

Det är SL och bussbolaget Keolis som tillsammans fattat beslutet att byta ut slutstationen från Slussen till Medborgarplatsen för de fyra linjerna 423 (Slussen-Gustavsbergs Lugnet), 442X (Slussen-Boo backe/Orminge centrum), 446 (Slussen-Västra Orminge) och 449 (Slussen-Ektorp).

– De är så kallade rusningslinjer som kör under morgnar och eftermiddagar, säger Alexander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bussarna in mot Söder kommer att gå via Ersta sjukhus (Folkungagatan), Skanstull (Ringvägen) och stanna på Medborgarplatsen (Götgatan). Vid Skanstull kommer det endast att vara tillåtet med avstigning.

På eftermiddagarna kommer bussarna att utgå från Medborgarplatsen och köra via Ersta sjukhus på Folkungagatan och direkt ut mot Nacka och Värmdö och då alltså inte trafikera Skanstull och Ringvägen.

Bussarna kommer inte att stanna vid Slussen överhuvudtaget. Den närmsta stationen är Londonviadukten. Resenärer som ska byta till tunnelbanan hänvisas av SL till Skanstull.

Ska lätta på Slussentrycket

Beslutet har tagits för att lätta trycket på den ansträngda tillfälliga bussterminalen vid Slussen. 

– Man gör det här för att det har varit trångt vid och in mot Slussen under rusningstid. Om det sedan skulle hända något på den sträckan blir situationen ännu mer ansträngd, säger Alexander Krajisnik.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förhoppningen är att frigöra in- och utpassage vid Slussen och minimera riskerna för stopp i trafiken vid olyckshändelser.

– När man byggde den tillfälliga terminalen vid Slussen så var den underdimensionerad och det var väldigt rörigt. Efter att ha analyserat situationen och gått igenom en mängd åtgärder så är det här är ett av förslagen för att avlasta Slussen och skapa en bättre trafiksituation, säger Karl Orton, pressansvarig på Keolis.

Man hoppas även att det ska underlätta de köer som uppstått.

– Det har varit väldigt långa köer på Stadsgårdsleden och så fort det blir störningar så blir det totalstopp.

I dagsläget finns det inget slutdatum för hur länge omläggningen kommer pågå. Men Karl Orton säger att åtgärden är tillfällig. Den kommer gälla tills det att Slussen är klar, eller tills man kommit på en annan lösning.

Bussväg. Fyra rusningslinjer till och från Nacka/Värmdö ska ledas om från Slussen till Medborgarplatsen, bland annat via Folkungagatan. Foto: Andreas Enbuske