Karta över de nya kvarteren i Hornsberg samt en illustrationsbild som visar en del av torget i området. Foto: Läsarbild Stockholms stad/Tengbom

Bussar byts mot ett levande bostadsområde i Hornsberg

Förskolor, bostäder, idrottshallar och kontor. Planerna på att ersätta bussdepån i Hornsberg med ett bostadsområde fortsätter. Nästa vecka tas nya beslut när exploateringsnämnden möts. – Den sista pusselbiten läggs för att färdigställa västra Kungsholmen, säger Niklas Karlsson.

  • Publicerad 05:00, 12 feb 2020

I december klubbade stadsbyggnadsnämnden igenom detaljplanen för Hornsbergskvarteren på Kungsholmen. Området får bland annat åtta nya kvarter med både bostadsrätter och hyreslägenheter, kontor, hotell, två förskolor, parkeringshus, tre stora idrottshallar och ett nytt torg.

– Bussar byts ut mot bland annat ett torg och bostäder i ett område som i dag är avstängt för allmänheten. Det känns roligt att kunna bygga ett nytt område så centralt i Stockholm, säger Niklas Karlsson, enhetschef på exploateringskontoret.

Bilden visar hur torget ska se ut i Hornsbergskvarteren. Foto: Stockholms stad/Tengbom.

Färdigställa västra Kungsholmen

Niklas Karlsson hoppas därför att politikerna i exploateringsnämnden godkänner genomförandet av detaljplanen när de ses nästa vecka.

De planerade kvarteren ska byggas mellan Kristinebergs IP, Nordenflychtsvägen och Lindhagensgatan, alltså där bussdepån brann 2018.

Niklas Karlsson berättar att arbetet kring att bygga om västra Kungsholmen har varit utdraget och pågått i flera år.

– Vi själva ser därför bygget av Hornsbergskvarteren som den sista stora pusselbiten i att färdigställa det arbetet, säger han.

Beslut om 890 lägenheter i nya Hornsbergskvarteren

Kartan visar var de olika kvarteren ska ligga. Foto: Stockholms stad.

Inflytt i området tidigast 2025

Startskottet för att bygga kvarteret väntas under 2021, när SL flyttar bussdepån till Solna. Men ett kontorshus, öster om Essingeleden, kan byggas tidigare än så.

– En bit av området är redan byggbart så fort detaljplanen vinner laga kraft, säger Niklas Karlsson.

Först 2025 beräknas de första personerna kunna flytta in i området, men tidsplanen är osäker. Hela projektet beräknas pågå till 2030.

Detaljplanen ska även godkännas i kommunfullmäktige under våren innan den kan verkställas.

Så här ser ett av kvarteren ut som finns med i detaljplanen. Foto: Stockholms stad/Tengbom.