FORTKÖRNINGSBÖTER. Förslaget innebär att polisen ska kunna stoppa vattenskoterförare som buskör, på samma sätt som fartsyndare i trafiken. Foto: Karin Nilsson

Buskörande vattenskoterförare kan få böter direkt av polisen

Nu finns ett förslag som ska göra det enklare för polisen att bötfälla vattenskoterförare som stör och ägnar sig åt onödig körning. Det kan börja gälla redan till sommaren.

  • Publicerad 08:57, 9 jun 2021

När polisen i dag stoppar en vattenskoterförare som buskör väntar en lång byråkratisk process. Det krävs att polisen tar upp en anmälan, inleder en förundersökning som senare ska leda till åtal och rättegång för att lagföra föraren.

Obligatoriskt körkort för vattenskoter skjuts fram till 2022

Nu ska det bli enklare.

Riksåklagarens har ett förslag som ska göra det enklare att bötfälla skotersyndarna. Förslaget – som nu får stöd från remissinstanserna – innebär att vattenskoterförare som ägnar sig åt ”störande och onödig körning” direkt på plats kan få böter på 1 500 kronor.

Polisen ska alltså kunna utfärda en ordningsbot – precis på samma sätt som när fartsyndare stoppas i trafiken.

– Det är ett verktyg för polisen som de inte har i dagsläget. Tanken är att på ett mer effektivt sätt kunna lagföra de personer som överskrider bestämmelserna, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson till TT enligt SvD.

Förhoppningen är att nyordningen ska börja gälla redan i sommar.

Om läsarna får bestämma – inför körkort på vattenskoter