Nu kan polisen bötfälla motorfantaster som sladdar runt sjöisar i Vallentuna. Foto: Mostphotos

Busköra på sjöisen – så dyrt kan det bli

Efter klagomål på rallykörning på sjöisar har kommunen infört körförbud på Vallentunasjön och Storsjön. En buskörning kan kosta tusenlappen i böter, men det kan bli mer än så.

  • Publicerad 15:32, 18 dec 2017

Nu höjs trafiksäkerheten för alla skridskoåkare, ispromenerare och motorfantaster när Vallentunas sjöar fryser till is. Efter önskemål från polisen har Vallentuna kommun bestämt att motordrivna fordon inte får köra på Storsjön och Vallentunasjön utan tillstånd. Förbudet välkomnas av polisen som under tidigare vintrar haft svårigheter att förhindra buskörning på framförallt Storsjön.

– För några år sedan hade vi problem med isracing på sjön. Man körde och sladdade runt på isen hela dagarna och motorljudet var störande för boenden runt sjön. Folk vågade inte bege sig ut på isen för att fisk, åka skridskor eller promenera. Men vi kunde inte göra så mycket eftersom det inte fanns något förbud, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Vallentuna.

Lägger 20 000 kronor på skyltar och annonser

I januari ska kommunen sätta upp förbudsskyltar runt Storsjön och den delen för Vallentunasjön som är inom kommungränsen, till en kostnad som inte får överstiga 20 000 kronor. Beloppet ska också täcka annonsering om förbudet i lokalpressen.

Blir man tagen av polisen körandes på sjön blir bötesbeloppet 1 000 kronor. Sladdar man ut med bilen på Svartsjön kan summan bli högre. Eftersom det inte finns någon bilväg ner till sjön, bryter man då även mot terrängkörningslagen. Bötesbeloppet vid olovlig terrängkörning baseras på regelöverträdarens inkomst och kan i värsta fall leda till fängelse.

Tror du att förbudet kommer avskräcka motormänniskor från att busköra på sjöar i vinter?

– Svårt att svara på. Men problemet kan ju dyka upp igen om vi får en riktigt kall vinter och då har vi nu fått verktyget att göra något åt saken.

Sjöarnas motorförbud gäller inte för servicefordon och utryckningsfordon.