Burgare gjord på maskar: nästa trend i Bagis?

Kommer vi att äta mer insekter i framtiden? Ja, det tror FN. Samt en Bagisbo som driver den alternativa matbloggen Bugburger, där han lagar hamburgare på mjölmaskar. Receptet får du i filmen här ovan.

  • Publicerad 16:30, 10 sep 2015

Det är Anders Engström, även känd som mannen bakom Bagisbloggen, som gått igång på "en framtid där insekter blir en allt viktigare proteinkälla även för oss här i Sverige".

Och i bloggen Bugburger testar han sig entusiastiskt fram till hur många gram frystorkade mjölmaskar det krävs för att få till en hyfsat köttig burgare (svaret är 50 gram).

– Det kom en FN-rapport för ett par år sedan som visar att jorden har för många människor för att vår konsumtion av nötkött ska vara hållbar. FN lyfter fram insekter som ett bra alternativ. Och den här matbloggen är mitt grepp på hur man kan äta mer klimatsmart. Det här är en förändring som kommer att ske och jag vill vara med och påverka attityder, säger Anders Engström.

Sneglar på Flippin' Burger

Inspirationen kommer från Flippin' Burgers, ett hippt hipsterställe för finburgare på Kungsholmen. Ägaren där hade först en blogg där han drog runt i USA på jakt efter den perfekta hamburgaren. Sedan startade han en crowdfunding för att kunna dra igång en restaurang med sina förfinade recept.

Det är Anders Engströms framtidsdröm. Fast med mjölmaskhamburgare.

Olagligt - än så länge

– Det är lockande här i en storstad där du skulle kunna föda upp maskarna vägg i vägg med restaurangen där de serveras. Så om två, tre år kan jag tänka mig att jag gör det. Men just nu är otillåtet att servera det här som livsmedel. Fast Livsmedelsverket håller på att utreda frågan så snart borde det vara fritt fram.

Om köttet är problemet för framtiden - varför inte bara äta mer vegetariskt?

– Det är inget fel med det, men det är inte helt okomplicerat det heller för miljön att även sojaprotein måste odlas.

Vad säger folk om din matmaskhobby?

– Vissa är som jag och vill testa allt. Andra är mer konservativa och kommer inte över äckelkänslorna. Tänk på att räkor på medeltiden sågs som äckligt att äta. Och kräftor är släkt med spindlar och att i vissa länder kan de inte fatta att vi sörplar i oss deras innanmäten. Kolla på länder som Mexiko och Thailand. De ligger i framkant då insektsätande är en del av deras kultur.