Johanna, som egentligen heter något annat, har i flera års tid varit deprimerad och haft ett självskadebeteende. Hon går hos bup Solna och medicinerar.

När hennes föräldrar tog kontakt med bup för att boka tid hos psykolog, som ett sätt att komma vidare i hennes behandling, fick de nobben. Orsaken: Mottagningen lägger ned.

– Det fanns inte psykologer kvar som kunde ta emot henne. 33 anställda hade blivit sju, berättar pappan.

– Nu vet vi inte vad som ska hända med hennes vård. Att piller är det enda man kan erbjuda en 15-åring är ganska tragiskt.

Bup Solna har 950 inskrivna barn och unga från Solna och Sundbyberg. Mottagningen upphör vid årsskiftet.

Färre men större enheter

Bakgrunden är ett beslut från regionen i höstas om att effektivisera och samlokalisera barnpsykiatrin.

Sexton mottagningar blir nio.

Patienter från Solna, cirka 500, hänvisas då till Bup Sollentuna som blir en ny, större enhet med fler läkare och psykologer.

Men när Johanna kan få hjälp är oklart eftersom att upphandlingen är överklagad.

Familjen väntar på information och vårdplan.

– Vi är i limbo nu. Vår dotter behöver samtalsstöd men vi vet inte när eller hur det kan ske, säger pappan som känner sig orolig och ledsen.

– För en 15-åring är ett års väntan på vård nästan tio procent av livet. Högstadieperioden är en så viktig tid. Ändå får hon inte någon chans att må bra. Som förälder är det en kamp, du vill sitt barns bästa men det känns som att samhället är emot dig.

Varnar för sämre vård

Regionens blågröna styre motiverar bup-reformen med en starkare och samlad specialistvård där pengarna läggs på barnen istället för lokaler. Det ska korta köerna och minska sårbarheten vid personalfrånvaro.

Men Socialdemokraterna i opposition varnar för sämre och mindre tillgänglig vård.

Göran Rydén, verksamhetschef för Bup Stockholm, svarar mejlledes på Mitt i Solnas frågor.

Han skriver att det finns en risk att det blir längre resväg för vissa, men placeringen nära kollektivtrafiken ska underlätta. "Ambitionen är bättre möjligheter till barn- och ungdomspsykiatrisk specialistvård för de som har behov".

Pappan i Solna tvivlar.

– Det låter logiskt men jag är skeptisk till att det funkar. Nya Karolinska lät också bra i teorin men i praktiken har det ju blivit annorlunda.

Vad säger din dotter?

– Hon är tyvärr ganska luttrad och har inget större förtroende för barnpsykiatrin. Hon tycker att det mest går ut på att sitta och berätta samma sak om och om igen för olika personer. Men det klart, det här förbättrar inte hennes inställning till bup.