BUP i Jakobsberg flyttar till Sundbyberg

Under helgen gick det stora flyttlasset för BUP i Jakobsberg, till Esplanaden 3D i Sundbyberg. Verksamheten har hyrt de nya lokalerna i tre år, men det är ännu oklart om den alls ska tillbaka till Jakobsberg.

  • Publicerad 07:45, 5 okt 2018

Fastigheten på Hästskovägen 88 i Jakobsberg ska renoveras, vilket gör att BUP nu har flyttat till nya lokaler på Esplanaden 3D i Sundbyberg.

Barn i Järfälla och Upplands Bro som är i behov av vård hos BUP kommer därför behöva resa till en annan kommun för att få hjälp.

Göran Rydén är verksamhetschef på BUP Stockholm och berättar att de fick veta av hyresvärden att lokalen på Hästskovägen behövde genomgå omfattande renovering, och att verksamheten därför behövde utrymma.

Ingen kommer att bli avvisad om man bor i Sundbyberg och väljer att gå hit

Göran Rydén, verksamhetschef på BUP Stockholm

Då hittade vi inga lokaler i Jakobsbergs omedelbara närhet så vi tittade på vad som är enkelt att nå och hittade lokaler väldigt nära pendeltågsstationen i Sumpan, tre stationer bort. Vi är tvungna att hyra minst tre år så det har vi gjort. Det ger oss en möjlig lösning för verksamheten.

Det står även alla fritt att söka vård var man vill i landet. Och Sundbybergs ungdomar som i dag måste ta sig till Armégatan 40 i Solna för att få hjälp är nu välkomna även hit.

– Vi har ingen geografisk uppdelning. Ingen kommer att bli avvisad om man bor i Sundbyberg och väljer att gå hit, säger Göran Rydén.

I dag får 91 procent av dem som söker hjälp hos BUP, vård inom 30 dagar.

– Mår man väldigt dåligt får man så klart hjälp snabbare än så, säger Göran Rydén.

Många oroliga

Beskedet att verksamheten flyttar har fått många att reagera. Mitt i har talat med en förälder i Jakobsberg som vill vara anonym, men som beskriver flytten som väldigt problematisk. Hennes son har ADHD och behöver ta sig till BUP för samtal.

– Han har svårt att hålla reda på tider och har ett dåligt arbetsminne och att behöva hålla koll på både buss och tågtider, komma ihåg att ta sig i väg i rätt tid och sedan hitta till en ny lokal i en ny kommun kommer att bli väldigt svårt för honom, säger hon.

Handlade det om en snabb lösning som i alla fall är acceptabel

Göran Rydén

Göran Rydén hoppas att flytten ska fungera för alla de som behöver tillgång till BUP, men är medveten om att de kommer behöva hålla koll så alla verkligen får den vård de behöver.

– Det är viktigt att det inte bara blir redan resursstarka personer som inte har några svårighet att ta sig hit som kommer, och att de resurssvaga stannar hemma. Då måste vi se till att kunna hjälpa till på ett bra sätt.

Oviss framtid

Hur det blir med verksamheten i framtiden är lite oklart. Man tittar på hur BUP ska vara lokaliserat överhuvudtaget, inte bara när det kommer till Jakobsberg.

– Det är för tidigt att se över hur det ska bli i framtiden. Men här handlade det om en snabb lösning som i alla fall är acceptabel. Men visst handlar det om att hitta bra lokaler i Jakobsberg, om vi inte ändrar verksamheten.