Grannarna kring Fabelvägen har fått nog av dieselaggregatet. Foto: Klara B Orreteg

Bullrar och stinker diesel dygnet runt

Det stinker diesel och bullrar dygnet runt. I tre veckor har invånarna kring Fabelvägen bott granne med ett dieselaggregat. Hur länge det var tänkt att stå där har ingen vetat.

  • Publicerad 11:25, 14 jun 2018

Fåglarna kvittrar och solen skiner över husen på Askungevägen i Kallhäll.

Bakom det bågformade huset växer blommande fläder, men den mjuka blomdoften blandas i dagsläget med dieselångor.

– När vinden ligger på blåser ångorna rätt in i lägenheterna, säger Maja Svärd som är en av dem som bor i huset.

Dieselångorna kommer från aggregatet som står uppställt på Fabelvägen bakom huset. Här huserar i vanliga fall ett fungerande ställverk, men för tre veckor sedan drabbades området av ett elavbrott. Strax därefter placerade Eon aggregatet framför ställverket.

Kan inte sova

Maja visar hur stort det är och försöker samtidigt överrösta ljudet det ger ifrån sig.

För det är inte bara ångorna som stör. Dygnet runt låter aggregatet med ett lågfrekvent buller. Maja har laddat ned Arbestmiljöverkets app och mätt decibelnivån både inne i lägenheten och ute på balkongen.

– Jag är ju ingen expert på det här men enligt appen är den genomsnittliga nivån 55.8 dB(A), säger Maja.

Enligt Folkhälsomyndighetens riktvärden för när ljud blir en olägenhet för människor, är maxljudet 45,00 dB(A). Och Maja vittnar om att de här tre veckorna av det lågfrekventa bullret har slitit.

– Jag sover dåligt och vaknar alltid med huvudvärk eftersom jag biter ihop käkarna. Och jag blir glömsk och har koncentrationssvårigheter, säger hon.

Får inga svar

De har kontaktat Eon som äger ställverket men inte fått veta varken hur länge aggregatet ska stå där, eller vem som är ansvarig.

– De svarar bara att de inte vet, säger Maja.

När Mitt i ringer Eons presstjänst får vi svar inom en timme. Regionchef Lena Berglund berättar att aggregatet ska vara borta nästa vecka. Hon menar att ärendet har dragit ut på tiden eftersom det är väldigt mycket att göra i Stockholmsområdet just nu.

– Dieselverket kan man tycka en del om, men det är ändå relativt nytt och drivs av grön diesel, säger hon.

De boende i området har varit i kontakt med er flera gånger, men fått till svar att man inget vet. Vad säger du om det?

Om jag kunde få fram den här informationen såhär snabbt borde kundsupporten också kunna få det. För det bästa är att ringa kundsupport, de är oftast jätteduktiga. Men jag förstår och håller med om att det inte gått till på rätt sätt här.

När Maja får höra att aggregaten ska bort nästa vecka blir hon först väldigt glad.

– Jamen halleluja. Det är klart att jag blir jätteglad, säger hon.

När den spontana reaktionen av glädje lägger sig väcks ilskan igen.

– Jag är förbannad över att situationen har uppståt och att de har betett sig på det här sättet, och jag tror att jag talar för många här, säger hon. Vi kanske ska fundera på att gå vidare på något sätt.