Budgeten klubbad. Beslutet togs efter en digital budgetdebatt på torsdagen, den 17 juni. Foto: Mostphotos

Budgeten klubbad: Oförändrad skattesats 2022

På torsdagen tog kommunfullmäktige beslut om Sollentunas budget för 2022. Det blir oförändrad skattesats och fokus på ordning i ekonomin med en ökad pott för oförutsedda utgifter på grund av den ekonomiska osäkerhet som coronapandemin medför.

  • Publicerad 12:21, 18 jun 2021

– Vi fortsätter att ta ansvar för Sollentunas ekonomi med oförändrad skattesats och ett starkt resultatmål om 2,5 procent, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Henrik Thunes (M). Kommunstyrelsens ordförande. "Som en av Sveriges mest välskötta kommuner kan vi satsa särskilt på de unga i år, trots det ekonomiska läget." Foto: Erja Lempinen

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om Alliansens budgetförslag som bland annat innebär att utbildningsnämnden får störst höjning av anslaget – 2,5 procent.

– Skolan är den viktigaste pelaren i vårt arbete för att nå målet om inga utsatta områden 2030, säger Henrik Thunes.

Sporthall i Viby dröjer

Övriga nämnder får en uppräkning av budgetramen med 1,0 procent. Det ska räcka till pris- och lönekompensation, men också till en del annat så som ”ökat trygghetsskapande arbete (natur- och tekniknämnden) och ”bevarandeplaner för att säkerställa Sollentunas villaområden” (samhällsbyggnadsnämnden).

Kultur- och fritids budget ska räcka till bland annat flytt av biblioteket till nya Turebergshuset och ny utredning om ett sjösportcenter i Norrviken. Däremot dröjer den sedan länge utlovade sporthallen i Viby ytterligare och satsningen på en 60-metershoppbacke i Väsjöbacken har strukits helt ur kommunens investeringsbudget.

Alla vill ha samma skatt

Oppositionspartierna S, V, MP och SP hade en gemensam politisk inriktning för budgetåret 2022, men la fram separata skuggbudgetar, medan SD förde fram ett helt eget budgetförslag.

Noterbart är att samtliga partier vill ha en oförändrad kommunalskatt på 18,12 procent.

Trots det kan det största oppositionspartiet Socialdemokraterna fördela 80 miljoner kronor mer än majoriteten till främst skola, omsorg och socialtjänst i vad man kallar ”ett trygghetspaket för ett hållbart Sollentuna”.

Dessutom vill S att Sjösportcentret i Norrviken färdigställs redan under 2022, liksom idrottshallen i Viby.

Mindre vinst i S-budgeten

Finansieringen i skuggbudgeten sker genom ett sänkt överskottsmål – 63,7 miljoner i stället för 105,1 – och att 5 miljoner i stället för 40 avsätts till kommunstyrelsens oförutsedda utgifter.

Dessutom vill S sänka kostnaderna för kommunpolitiken, som man menar ökade genom en omorganisation efter valet 2018, med 5,8 miljoner kronor. Ytterligare en halv miljon sparas genom att sänka de bäst betalda heltidspolitikernas löner.

– Det innebär 10 000 kronor i månaden mindre för mig och tre andra kommunalråd. Det är pengar som gör betydligt bättre nytta i skolan eller omsorgen, säger Anton Lindgren.

Anton Lindgren (S). Oppositionsråd. "Otryggheten behöver lösas här och nu. Det blir inte billigare att lämna samhällsproblemen till nästa generation." Foto: Pressbild

Alliansen vill trygga ekonomin

Till skillnad från S anser Alliansen att ett resultatmål på 2,5 procent och en utökad pott för kommunstyrelsens oförutsedda utgifter är nödvändigt för att säkra ekonomin och att kunna fortsätta prioriteringen av kärnverksamheterna.

– Ett starkt resultatmål skapar en långsiktig ekonomisk trygghet vilket är extra viktigt med de utmaningar vi kan se under de kommande åren, säger kommunalrådet Jonas Riedel (C).

Sollentunas budget för 2022

Kommunalskatten föreslås vara ligga kvar på 18,12 procent, vilket 2021 är den åttonde lägsta i Sverige.

Alla nämnder får 1,0 procent generell pris- och lönekompensation, utom utbildningsnämnden som får 2,5 procent.

Totalt delas 70,2 miljoner kronor mer ut 2022 än 2021.

Källa: Majoritetens budgetförslag

Visa merVisa mindre

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00

Tingsrätten: ”Tjatsex är inte våldtäkt”

Nyheter Tonårspojke i Sollentuna friad från åtal om våldtäkter En tonårig pojke från Sollentuna har friats i tingsrätten där han stod åtalad för flera våldtäkter och sexuellt ofredande. Rätten bedömer att han har övertalat, men inte tvingat, sin flickvän till...fredag 24/9 6:20