Lek. Systrarna Sara och Maria blev glatt överraskade av skummet i fontänen. Foto: Mikael Andersson

Bubblig dag på sommartorget i Kista

Varje år fixar Stockholms stad några utvalda sommarplatser och gör dem lite extra roliga. Mitt i drog till torget i Kista – där besökarna dagen till ära fått något av en skum överraskning.

  • Publicerad 16:15, 1 jul 2022

Strålande sol, glada kompisar, roliga ställen att leka på, ingen skola, hela sommaren att vänta – vad mer kan egentligen begäras av en junidag? Systrarna Sara, 7, och Maria, 5, vet svaret.

– Skum! Kolla, det ser ut som snö! Det flyger! Någon har hällt i det i hela fontänen, skrattar de och kastar stora molnliknande skapelser på varandra och sina kompisar.

De har äntligen fått sommarlov, Sara från Cordobaskolan och Maria från en förskola i närheten.

– Vi ska vara hemma och leka, och så ska vi flyga flygplan till våra kusiner som bor i London, en är lika gammal som jag och en är en bebis, säger Sara.

Kul för alla

Varje år gör olika sommargågator, sommartorg, sommarkajer och pop up-parker entré i Stockholms stad, för att liva upp sommarmånaderna lite extra för invånarna.

I år har totalt 40 platser omvandlats. I Järva har, förutom Kista torg, även Tenstagången, Rinkeby torg och Husby torg piffats till. Tanken är att ytorna ska användas för aktiviteter, evenemang, kultur och allmänt sommarhäng.

Den skumfyllda fontänen må däremot förmodligen inte ingå i den allmänna planen, utan är nog snarare någon form av busstreck. Platsen har dock fyllt en funktion innan också, försäkrar Zeynab, flickornas mamma, som står bredvid och ler åt skumkriget.

– Vi har varit här varje dag eftersom vi går på aktiviteter i Kista Folkhögskola precis här intill. Barn samlas på torget och leker och deltar i olika aktiviteter, det har varit en perfekt start på sommarlovet för dem, säger hon.

I just Kista har lokala aktörer satsat extra på att fylla platsen med kul, i "Sommar på torget i Kista". Besökare har kunnat delta i bollspel, grillning, pyssel, bokläsning, cirkusskola, klättring, dans, allsång och mycket annat.

– Barnen har haft så roligt! Och det är kul för oss vuxna också faktiskt, det måste jag erkänna. Jag tycker även det är extra fint att till exempel moskén och kyrkan samarbetar med aktiviteter här på torget, det tycker jag säger mycket om Kista som område generellt, säger Zeynab.

Sommartorg. Kista torg är en av de 40 platser som staden valt ut för att piffa lite extra inför sommaren. Foto: Mikael Andersson

Sommarplatser

Varje år gör staden om utvaldaplatser till sommargågator, sommartorg, sommarkajer och pop up-parker, med saker som nya möbler, växter, blommor, kulturevenemang och konst.

Trafiken begränsas för att göra mer plats, bland annat kan hyrda elsparkcyklar bara komma upp i gångfart på platserna, och man kan inte heller parkera inom sådana områden.

Läs mer på: upplev.stockholm/sommarplatser/

Visa merVisa mindre