INFÖR TRÄNINGEN. Tränare Max Andersson kör peppsnack med spelarna i BSK:s damlag inför kvällens träning. Foto: Charlotte Arwedsson

BSK har tröttnat på kvalfyllda höstar

De föll på målsnöret i kvalet under flera år – men inför den här säsongen gick det hela vägen. Fotbollstjejerna i Bollstanäs SK dam gick upp i Elitettan, Sveriges näst högsta fotbollsserie. Och de har inga planer på att åka ur.

  • Publicerad 16:20, 18 sep 2020

Det känns superkul att vara tillbaka i Elitettan.

Det är en dimmig och småregnig tisdagskväll på Bollstanäs IP, eller Bipen som den kallas, i Upplands Väsby. Ett 20-tal tjejer i BSK Dams A-lag inleder träningen på konstgräset med stretch och ”snabba fötter”.

– Bra där! Upp, upp, upp, skriker tränaren Max Andersson.

När han och assisterande tränaren Björn Andersson tog över inför förra säsongen var det tungt.

– Då hade vi bara fem spelare i truppen. Många hade hoppat av till andra klubbar under de fyra kvalåren när BSK försökte ta sig upp i Elitettan igen.

Truppen fick sakta byggas upp och i dag är det gulgröna laget starkt.

– Men några får pendla långt. Nu har vi även spelare från Gävle, Eskilstuna, Enköping, Västerås och Uppsala, säger Max Andersson, som själv bor i Uppsala och under många år tränade Gamla Uppsala sportklubb (Gusk).

Flera från Väsby

Men det finns ett järngäng, flera från Väsby, som varit klubben trogen även under de tuffa åren. Malin Elsilä Engdahl gör sin elfte säsong, Anna Thim är tillbaka från BP och systrarna Nicole och Sabina Lundström, den sistnämnda även lagkapten, har tillhört laget i många år.

– Det känns superkul att vara tillbaka i Elitettan. Det är stor skillnad mot att spela i division 1, säger Sabina Lundström.

Systern Nicole, som till vardags pluggar juridik, håller med.

– När vi missade kvalet efter toppsäsongen 2018, då var det riktigt, riktigt tufft. Men vi har kämpat och har en fantastisk gemenskap i laget. Det blir som en familj.

TRÄNING. All fotbollsträning sker på Bollstanäs IP - förutom fysträningen, som spelarna i BSK:s damlag sköter hemma. Foto: Charlotte Arwedsson

TRÄNARE. När Max Andersson tog över som tränare för BSK:s damlag förra året var det bara fem spelare kvar i truppen efer de tuffa kvalåren.

Stark start

Säsongen har börjat bra och BSK ligger nu på nionde plats i tabellen, två placeringar ovanför strecket.

– Vår prio är att klara oss kvar första året. Vi har lite marginal, men behöver ta 7-8 poäng till på de 11 matcher som är kvar, säger Max Andersson.

Några lag betraktar han som i princip oslagbara.

– Det finns en 4-5 lag som vi inte har en chans mot som AIK, Hammarby, Mora, BP och Kalmar. De ligger så långt före, säger Max Andersson.

Förlusten mot Älvsjö i helgen med 0-1 var dock en missräkning.

– Det var säsongens djupdykning. Men vi får ta nya tag mot Sandviken i helgen.

Vill ha större publik

Max Andersson tror inte att matcherna kommer att öppna upp för publik i år.

– Vi får släppa in 50, men skulle vilja ha 200. Ekonomiskt har ju pandemin drabbat även oss.

Men han prisar Väsby- och Bollstanäsbornas engagemang i BSK.

– Den enda frågan vi får är: När får vi börja komma och titta på matcherna igen? Ibland kan vi ha 20-30 bilar utanför stängslet och skyltar med hejaramsor. Folk är fantastiska, säger han.

UPPVÄRMNING. Nicole Lundström och Julia Lindström värmer upp inför kvällens träning med de andra i BSK:s damlag.