Det är en småkylig aprilkväll på Bollstanäs IP, eller Bipen som den kallas i folkmun i Väsby. Ett 20-tal tjejer i BSK:s damlag värmer upp på konstgräset med löpning och rörlighetsträning. Tufft, men stämningen är lättsam.

Och det är många nya ansikten och fötter inför säsongsstarten i damfotbollens näst högsta serie.

– När jag tog över hade vi knappt några spelare. Endast två var kvar på kontrakt, så det gällde att bygga ett nästan helt nytt lag, säger Uppsalabon Tobias Birgersson, 33, som i höstas gick in som ny huvudtränare och sportchef.

Till allsvenskan

Cassandra Larsson gick till allsvenska KIF Örebro, Malin Elsilää Engdahl avslutade en lång karriär och Tilde Keisu gick till Gefle IF.

När säsongen var slut hade tolv spelare slutat eller lämnat BSK för andra klubbar.

Rekryteringen började och inför seriepremiären mot Umeå borta på lördag kan man räkna in hela 14 nya spelare i truppen – från hela Sveige. Bland annat har man två nya målvakter, Lovisa Fock från IK Uppsala och Tea Lundmark från Sandvikens IF.

– Det känns väldigt kul att spela för BSK, det är väldigt rolig fotboll, säger Lovisa Fock.

Från Piteå i norr

Tea Lundmark, som kommer från Piteå men nu bor i Fresta, håller med.

– Det är ett väldigt bra lag och härlig stämning, säger hon och låter målvakstränare Linda Larsson utmana dem med några snabba övningar.

Placeringssäkra mittbacken Linnéa Rimeika värvades från Älvsjö AIK och kallar sig själv lite skämtsamt för försvarsgeneral. Och hon gillar BSK:s spelfilosofi.

– Jag gillar att BSK har som målsättning att vi ska spela modigt och inte till exempel "om tre år ska vi spela i allsvenskan". Det är en skön trupp och en bra plattform att utvecklas på som spelare.

Tobias Birgersson har med assisterande tränaren Joni Alkhori haft en tydlig kravbild vid lagbygget. Och det är en markant förändring.

– Vi kräver mycket fysik och har många träningar. Man måste kunna satsa och vara borta en del. Med träning och matcher blir det nog 5-6 gånger i genomsnitt i veckan.

Mål att etablera sig i elitettan

Målet är att laget ska etablera sig i elitettan (slutade 9 av 14 lag förra säsongen) och att varje spelare ska utvecklas och kunna ta nästa karriärsteg.

– BSK är en stor förening med mycket ödmjukhet och långsiktigt tänk. Och lagkänslan här är svårslagen, säger han.

Det har riktats kritik mot att seriepremiären sker nu, samtidigt som smittspridningen i samhället är rekordhög.

– Ur ett samhällsperspektiv borde vi egentligen ha väntat några veckor. Jag har stor respekt för de som förlorat någon i covid. Elitidrotten har ju varit undantagen och det här är deras jobb, det får vi inte glömma. Men jag känner mig kluven i frågan, säger Tobias Birgersson.

Damfotbollen på rätt spår

Vad gäller damfotbollen generellt tycker han den är på rätt spår, även om det fortfarande är betydligt mer pengar i herrfotboll.

– Intresset för damfotboll ökar hos sponsorerna, och när det går bra för landslaget ger det också ett ökat intresse. Fotbollförbundet har också börjat ta tag i frågan och visat sitt stöd för damfotbollen.