"Vi har haft en del gäster som gått i söndagsskola här", berättar Roger Almström. Foto: Maria Lilja

Bryggeriet öppnar restaurangen för alla

Tidigare har alla som velat besöka Sundbybergs köksbryggeri behövt anmäla sig i förväg. Men inte längre. Nu kan alla som vill slinka in här, precis som på en vanlig restaurang.

  • Publicerad 08:15, 15 sep 2018

En söt doft slår emot den som kliver innanför dörrarna till kyrkan på Sturegatan 41.

Här har för dagen tappats upp Yozo Saison och Sumpan Ale – ett av bryggeriets flaggskepp.

På balkongerna med utsikt ner över bryggtankarna, står de gamla kyrkbänkarna kvar. Här kan 150 personer sitta och äta mat och dricka öl.

Bryggeriet gör 10 egna öl, och några sorters läsk. Matgästerna sitter och äter i de gamla kyrkbänkarna. Foto: Maria Lilja

Hittills har man varit tvungen att anmäla sig i förväg om man velat komma hit, för att då ingå i ett slutet sällskap, vilket reglerna krävt.

– Vi har fått avvisa folk i dörren som inte anmält sig, säger Roger Almström.

Men nu ska det bli ändring. Från och med fredag – då bryggeriet även ordnar oktoberfest – kan vem som helst, utan föranmälan, smita in här.

– Vi kommer också att ha öppet fler dagar än i dag, tanken är onsdag-lördag mellan 16.30-23, berättar Roger.

I den lilla puben är gästerna välkomna att spela på de instrument som finns utplacerade. Foto: Maria Lilja

Klassisk ölmat

Nu letar gänget bakom bryggeriet efter en kock för att kunna avlasta Peter J Bergholtz och de två kompanjonerna som i dag basar i köket.

Köket blir klassisk ölmat, och menyn aningen sparsmakad – moules marineres, grillad sparrisbroccoli och korv och surkål finns i dag att välja på. Om nu inte den blivande kocken vill gå loss.

– Kocken kommer få ganska fria händer. Vi försöker också använda en hel del öl maten. Vi serverar till exempel senap från vår kompis vilken innehåller öl, och vi bakar surdegsbröd på drav -en restprodukt från öltillverkningen. En kompis som är kock matar också sina vildsvin med drav vilka han sen skjuter och gör korv på – den brukar han sen servera här på oktoberfesten.

”På ett år bryggeri vi omkring 70 000 liter öl, som vi skickar till Systembolag och restauranger. Fler och fler restauranger kommer också in med förfrågningar om att vi ska brygga profilöl åt dem”, säger Roger Almström.

Det är inte bara mat som vänner och familjemedlemmar bidrar med till bryggeriet.

– Thomas Lindbergs mamma som är möbeltapetserare har klätt om alla möbler i den lilla puben, och konsten på väggarna har vi lånat in av vår vän Valdemar Gerdin driver Det nya museet och har en stor samling av politisk konst.

Här och var står också instrument utplacerade, en kontrabas, en fiol, ett piano och den fullt fungerande orgeln.

– Peter har lovat att anställa en organist som kan spela för oss när vi brygger när det går bättre ekonomiskt, säger Roger. Och vill någon gäst gå loss så kommer vi inte att opponera oss.

Nu tänds julljusen i Sumpan

Nyheter Nu är det dags för riktig julfeeling – i helgen tänds nämligen rådjuren, bollarna och träden i Centrala Sundbybergtisdag 1/12 9:33