Länsstyrelsen upphävde dispensen från strandskyddet som Sollentuna kommun gett Mikael Sterley och de andra ägarna till bryggor i Edsviken. Foto: Tomas Stark

Bryggan ger alla tillgång till Edsviken – ändå måste den tas bort

Länsstyrelsen kräver att fem bryggor i Edsviken ska tas bort. Man hänvisar till strandskyddet och menar att bryggorna hindrar allmänhetens tillgång till strandlinjen. Men i själva verket är det precis tvärtom, menar Mikael Sterley som har en av bryggorna tillsammans med tre andra familjer.

  • Publicerad 14:20, 29 maj 2019

– Om vår brygga inte hade funnits så skulle strandlinjen bara bestå av vass och ingen skulle kunna lägga till med en båt, bada eller fiska här, säger Mikael Sterley.

Mikael Sterley på bryggan som bryter av det långa vassbältet norr om badplatsen i Fasanviken. Foto: Tomas Stark

I tolv år har de fyra familjerna i Sjöberg haft flytbryggan i Edsviken, alldeles norr om Fasanviken.

Folk badar, fiskar och åker skridsko från bryggan

Bryggan ligger nära badplatsen och många kommer till bryggan för att sola och bada. Den används även av fiskare och vintertid fungerar bryggan som en naturlig start- och rastplats för skridskoåkare som vill åka på den plogade skridskoslingan.

Bryggan ligger nära badplatsen som syns i bakgrunden. Foto: Tomas Stark

Sommaren 2015 gjorde Sollentuna kommun en inventering av alla bryggor i Edsviken. Syftet var att alla bryggor som låg inom strandskyddat område skulle antingen få dispens eller tas bort.

Kommunen gav dispens

Kommunen ser positivt på de bryggor som är öppna för allmänheten och på så sätt bidrar till att göra Edsviken mer tillgänglig för alla. Flera bryggor beviljades därför dispens av miljö- och byggnadskontoret i juni 2017.

Men länsstyrelsen ser alltså annorlunda på saken och upphävde i december 2018 dispensen för fem bryggor.

”Noga med att göra den tillgänglig för alla”

Beslutet motiverades med att det är strandskyddat område och att bryggan inte får hindra allmänheten ”från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt”.

Flytbryggan är 2,5 meter bred och 8 meter bred, exklusive landgång. Foto: Tomas Stark

– Men det här är en av Edsvikens mest använda bryggor och vi har varit noga med att göra den tillgänglig för alla, säger Mikael Sterley.

”Djurlivet gillar bryggan”

Ett annat skäl bakom länsstyrelsens beslut är att bryggan ”påverkar naturvärdena på den tidigare orörda platsen negativt”.

– Fast det verkar som att djurlivet gillar bryggan, säger Mikael Sterley och pekar mot den yttre delen av bryggan där tydliga spår av guano vittnar om att åtminstone fåglarna trivs.

Länsstyrelsen vill värna abborre och gädda

Länsstyrelsen pekar speciellt på att platsen är ett ”potentiellt lekområde för abborre och potentiellt uppväxtområde för gädda”, men inte heller det argumentet håller då en flytbrygga som är förankrad med sänken på sjöbotten innebär en minimal påverkan på naturen, menar Mikael Sterley.

– Dessutom ligger den så nära badplatsen där det plaskas och stojas en hel del på somrarna, säger han.

Alldeles sydöst om bryggan ligger badplatsen i Fasanviken. Foto: Google Maps

”Förmodligen blir det sista sommaren”

Mikael Sterley och de andra bryggägarna överklagade länsstyrelsens beslut, men mark- och miljödomstolen gick på samma linje.

Man har nu överklagat till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen, och ska inkomma med sina argument senast på fredag, den 7 juni.

– Chansen att de ändrar beslutet är liten, tyvärr. Så förmodligen blir det här sista sommaren som bryggan får ligga här. Det tråkiga är att varken länsstyrelsen eller mark- och miljödomstolen har lyssnat på våra argument, säger Mikael Sterley.

Fakta

Strandskyddets syfte får inte påverkas

Strandskyddet gäller vid havet, insjöar och vattendrag och omfattar normalt land- och vattenområden intill 100 meter från strandlinjen.

Inom strandskyddat område får inte byggnader eller anläggningar uppföras ”om det hindrar allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt”.

Åtgärder som ”väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter” får heller inte vidtas.

Dispens från strandskyddet kan ges om det finns särskilda skäl och om syftet med strandskyddet inte påverkas.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42