Det brutala mordet fick stor uppmärksamhet då det ägde rum mitt på dagen på busstorget, en tid och plats då många skolungdomar och andra var i rörelse eftersom platsen ligger nära Sollentuna pendeltågsstation.

De som var på plats reagerade starkt över den hänsynslöshet gärningsmannen visade då han sköt sitt offer på nära håll med tre skott. 20-åringen föll ihop och dog på busstorget.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-skjutningen-i-sollentuna-det-blev-panik/lmtbf!7917527/

I början av juni kunde polisen gripa en man i 30-årsåldern misstänkt för mordet. Mannen satt då redan häktad i ett narkotikarelaterat ärende som han dömdes till 4 års fängelse för. Nu riskerar han att dömas till livstid fängelse.

Modiga medborgare

Utredningen fick en bra start tack vare modiga medborgare, lokalsamverkan och ett gediget filmmaterial, förklarar polisen.

– Samverkan och filmmaterial har varit två av de viktigaste framgångsfaktorerna i den här utredningen. Vakna och modiga medborgare kunde peka ut gärningsmannens riktning när han lämnade brottsplatsen och ge ett visst signalement som gjorde att vi kunde identifiera honom efter ett omfattande kartläggningsarbete, säger Diana Rashed Strid, utredningshandläggare på sektionen för grova brott vid polisen i Stockholm.

Det lokala engagemanget har varit stort kring händelsen, berättar polisen.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-mordet-pa-busstorget-panelsamtal-pa-arena-satelliten/lmtbB!8073685/

Mammor till tonårsbarn som var på platsen har ringt in och skickat in Snapchat-filmer som deras tonåringar filmat med sina mobiltelefoner på brottsplatsen.

Polisen har fått in mängder av filmmaterial från privatpersoner, näringsidkare, sina egna övervakningskameror, och från SL, vilket gjorde att man kunde identifiera och kartlägga den åtalades rörelsemönster.

Tydlig konflikt

Med hjälp av filmaterialet kunde utredarna fastställa ett motiv i form av en tydlig konflikt mellan gärningsmannen och offret, och till slut identifiera gärningsmannen och koppla honom till brottet.

– Utredningen har utgått från ett hänsynslöst mord på öppen plats mitt på dagen med stor risk för tredje man. Genom omfattande arbete med övervakningsfilmer, förhör och analys av telefonuppkopplingar väcks nu åtal mot den person som vi anser har avlossat skotten, säger Daniel Horner, utredningsledare vid sektionen för grova brott i Lokalpolisområde Nord.

Motivet bakom mordet på busstorget bedöms vara narkotikarelaterat, men det har enligt polisen ingen koppling till den organiserade kriminaliteten i Sollentuna.

Rättegången i Attunda tingsrätt inleddes alltså på torsdagen, den 10 december, och den avslutas den 18 december.