Skakade Sollentuna. Mordet på busstorget skedde tidigt på eftermiddagen, en tid då många ungdomar är där för att åka hem från skolan. Foto: Åsa Sommarström

Brutala mordet på busstorget: Nu är rättegången inledd

Mordet på busstorget i Tureberg den 6 februari i år, då en 20-årig man sköts till döds med tre skott, väckte stor uppmärksamhet och skakade om Sollentuna. I juni greps en man i 30-årsåldern och i går inleddes rättegången mot honom i Attunda tingsrätt.

  • Publicerad 10:23, 11 dec 2020

Det brutala mordet fick stor uppmärksamhet då det ägde rum mitt på dagen på busstorget, en tid och plats då många skolungdomar och andra var i rörelse eftersom platsen ligger nära Sollentuna pendeltågsstation.

De som var på plats reagerade starkt över den hänsynslöshet gärningsmannen visade då han sköt sitt offer på nära håll med tre skott. 20-åringen föll ihop och dog på busstorget.

Efter skjutningen i Sollentuna: ”Det blev panik”

I början av juni kunde polisen gripa en man i 30-årsåldern misstänkt för mordet. Mannen satt då redan häktad i ett narkotikarelaterat ärende som han dömdes till 4 års fängelse för. Nu riskerar han att dömas till livstid fängelse.

Modiga medborgare

Utredningen fick en bra start tack vare modiga medborgare, lokalsamverkan och ett gediget filmmaterial, förklarar polisen.

– Samverkan och filmmaterial har varit två av de viktigaste framgångsfaktorerna i den här utredningen. Vakna och modiga medborgare kunde peka ut gärningsmannens riktning när han lämnade brottsplatsen och ge ett visst signalement som gjorde att vi kunde identifiera honom efter ett omfattande kartläggningsarbete, säger Diana Rashed Strid, utredningshandläggare på sektionen för grova brott vid polisen i Stockholm.

Det lokala engagemanget har varit stort kring händelsen, berättar polisen.

Efter mordet på busstorget – panelsamtal på Arena Satelliten

Mammor till tonårsbarn som var på platsen har ringt in och skickat in Snapchat-filmer som deras tonåringar filmat med sina mobiltelefoner på brottsplatsen.

Polisen har fått in mängder av filmmaterial från privatpersoner, näringsidkare, sina egna övervakningskameror, och från SL, vilket gjorde att man kunde identifiera och kartlägga den åtalades rörelsemönster.

Tydlig konflikt

Med hjälp av filmaterialet kunde utredarna fastställa ett motiv i form av en tydlig konflikt mellan gärningsmannen och offret, och till slut identifiera gärningsmannen och koppla honom till brottet.

– Utredningen har utgått från ett hänsynslöst mord på öppen plats mitt på dagen med stor risk för tredje man. Genom omfattande arbete med övervakningsfilmer, förhör och analys av telefonuppkopplingar väcks nu åtal mot den person som vi anser har avlossat skotten, säger Daniel Horner, utredningsledare vid sektionen för grova brott i Lokalpolisområde Nord.

Motivet bakom mordet på busstorget bedöms vara narkotikarelaterat, men det har enligt polisen ingen koppling till den organiserade kriminaliteten i Sollentuna.

Rättegången i Attunda tingsrätt inleddes alltså på torsdagen, den 10 december, och den avslutas den 18 december.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dispyt på E4 slutade med misshandel

Nyheter Försök till omkörning rörde upp känslor Irritation uppstod emellan två bilister på E4 då en man i 30-årsåldern skulle köra om en man i 20-årsåldern i höjd med Haga Norra. Nu har den ene mannen dömts i Attunda tingsrätt för misshandel.måndag 17/1 14:30

Man ur huse när norrskenet färgade himlen grön

Nyheter Många Sollentuanbor spanade in ljusfenomenet Facebook svämmade över av bilder från Rotebro, Edsberg, Järvafältet och andra delar av Sollentuna då ett tydligt norrsken syntes både i fredags och i lördags. Den här bilden på himlen över...måndag 17/1 11:26

Sollentuna Bio gör gärna comeback

Nyheter Hoppas på förslaget om bibblans lokaler vid Aniaraplatsen I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Socialdemokraternas förslag att bygga om bibblan lokaler vid Aniaraplatsen till ett kulturhus, med plats för bland annat en biograf, när biblioteket...måndag 17/1 6:30