Det har varit många brott mot äldre den senaste tiden. Foto: Mostphotos

Brutala brott mot äldre senaste tiden – polisen varnar

Det har varit en våg av brott mot äldre den senaste tiden. Bland annat har rånare lurat sig in i lägenheter genom att uppge att de är från hemtjänsten och tejpat för munnen på den äldre. Nu varnar Farstapolisen och uppmanar äldre att inte ge ut kod och kort till okända.

  • Publicerad 11:50, 2 jul 2020

Strax före klockan 11 på förmiddagen den 18 juni plingade det på dörren hemma hos en 96-årig man i Farsta. Mannen trodde att det var hemtjänsten som skulle komma och städa. När mannen öppnade dörren rusade en kvinna fram och tejpade för munnen på offret. Sedan sökte hon igenom bostaden och tog med sig mannens plånbok. Allt var över på fem minuter.

Någon vecka tidigare utsattes en 83-årig man i Vantör för samma sak. Båda händelserna rubricerades åtminstone inledningsvis som grovt rån.

Det senaste tiden har det varit en hel del brott mot äldre i Farsta, Vantör och omkringliggande områden. Polisen går nu därför ut och varnar.

– Det är mycket upprörande. De flesta som drabbas är över 90 år, säger Mikael Sundberg, kommunpolis vid Farstapolisen.

Olika tillvägagångssätt

De ovan beskrivna händelserna rubricerades som grovt rån. Det vanligaste åldringsbrottet är dock olika former av bedrägerier.

Den senaste tiden har bedragarna gett sken av att de ska byta brandvarnare eller reparera en vattenläcka för att komma över bakkort och kod.

Detta drabbade en 92-årig kvinna i Fagersjö. Den 22 juni ringde en person och frågade om hon fått brev angående byte av brandvarnare. Sedan dök en person upp för att byta brandvarnaren. Bedragaren hade då med en kortläsare som inte fungerade. Bedragaren tog med sig kvinnans kort och tömde sedan kontot.

– I början av coronakrisen hade vi också fall där bedragare klätt ut sig i gröna kläder och munskydd sagt att man ska komma och ta prover, säger Mikael Sundberg.

Viktigt att anmäla

Hittills i år har 33 brott mot äldre anmälts i Farsta närpolisområde. Ingen har gripits.

– När det gäller rånen är tillvägagångssättet hyfsat udda så vi misstänker att det är samma gärningsperson eller personer. När det gäller bedrägerier finns det både enmansagerande och dem som jobbar i grupp.

Polisen uppmanar äldre att inte ge ut kod eller bankkort till okända. Och har man blivit utsatt är det viktigt att anmäla brottet.

– Vi behöver informationen. Det är också viktigt att prata med anhöriga eller andra för att bearbeta så gott de igår, säger Mikael Sundberg.