Attunda tingsrätt. Här tilldömdes den misshandlade Sollentunabon skadestånd, men någon brottskadeersättning blir det inte. Foto: Tomas Stark

Brottsoffer nekas ersättning på grund av sitt eget beteende

En ung man utsattes för misshandel i Rotsunda i mars i fjol. Nu har mannen nekats ersättning från Brottsoffermyndigheten. Orsaken är att han spottade på gärningsmannen innan misshandeln.

  • Publicerad 11:19, 27 maj 2022

Efter spottloskan blev den unga mannen från Sollentuna både slagen och huggen ett flertal gånger med ett slipat tillhygge.

Tingsrätten dömde gärningsmannen för brottet, och att betala 10 650 kronor i skadestånd till den drabbade Sollentunabon

Därefter har Sollentunabon begärt att få statlig ersättning i stället för det utdömda skadeståndet, men nu har Brottsoffermyndigheten beslutat om avslag.

Medveten provokation

Brottet kan visserligen ge rätt till brottsskadeersättning, förklarar myndigheten, men enligt brottsskadelagen får den som medvetet har provocerat gärningspersonen finna sig i en jämkad ersättning.

I det här fallet har Sollentunabon spottat på gärningsmannen innan misshandeln, som skedde i Rotsunda. Enligt Brottsoffermyndighetens bedömning har han därmed uppträtt så att han utsatt sig för en ökad risk att skadas, och därför jämkas ersättningen till noll kronor.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10