Attunda tingsrätt. Här tilldömdes den misshandlade Sollentunabon skadestånd, men någon brottskadeersättning blir det inte. Foto: Tomas Stark

Brottsoffer nekas ersättning på grund av sitt eget beteende

En ung man utsattes för misshandel i Rotsunda i mars i fjol. Nu har mannen nekats ersättning från Brottsoffermyndigheten. Orsaken är att han spottade på gärningsmannen innan misshandeln.

  • Publicerad 11:19, 27 maj 2022

Efter spottloskan blev den unga mannen från Sollentuna både slagen och huggen ett flertal gånger med ett slipat tillhygge.

Tingsrätten dömde gärningsmannen för brottet, och att betala 10 650 kronor i skadestånd till den drabbade Sollentunabon

Därefter har Sollentunabon begärt att få statlig ersättning i stället för det utdömda skadeståndet, men nu har Brottsoffermyndigheten beslutat om avslag.

Medveten provokation

Brottet kan visserligen ge rätt till brottsskadeersättning, förklarar myndigheten, men enligt brottsskadelagen får den som medvetet har provocerat gärningspersonen finna sig i en jämkad ersättning.

I det här fallet har Sollentunabon spottat på gärningsmannen innan misshandeln, som skedde i Rotsunda. Enligt Brottsoffermyndighetens bedömning har han därmed uppträtt så att han utsatt sig för en ökad risk att skadas, och därför jämkas ersättningen till noll kronor.

Man i 90-årsåldern åtalas för trafikbrott

Nyheter Ska ha kört på pojke på övergångsställe – och smitit En Sollentunabo i 90-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats.onsdag 6/7 15:15

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40