Kommunpolis Magnus Nilsson berättar att antalet anmälda brott har minskat. Kanske håller sig brottslingarna också hemma? Foto: Åsa Sommarström

Brottslingarna verkar också hålla sig hemma: “markant dipp”

Betydligt färre brott har anmälts i Järfälla och Upplands-Bro sedan coronakrisen gjorde intåg.  – Det är en markant dipp, säger Magnus Nilsson, kommunpolis.

  • Publicerad 15:37, 23 mar 2020

Fler coronasmittade är att vänta och pandemins inverkan på ekonomin verkar bli oöverskådlig.

Men den ökade sociala isoleringen har en positiv effekt – avsevärt färre brott anmäls i Järfälla och Upplands-Bro. 

Omkring hälften

Polisen har tagit fram en översiktsgraf över antalet anmälda brott per år.

Enligt kommunpolis Magnus Nilsson har det skett “en markant dipp” i början av februari fram till idag om man jämför med hur det sett ut tidigare år. 

– I mars till exempel, har antalet anmälda brott tidigare år legat på mellan 1200 och 1400 medan det i år ligger på 700. Men märk väl att det är en översiktsbild, mer intressant hade ju varit att gå ner på djupet och titta på vilka brott det gäller, säger Magnus Nilsson.

Hänger det ihop med coronaviruset?

– Högst troligt har det med coronasituationen att göra. Det är en så pass tydlig minskning i antalet anmälda brott jämfört med flera år tillbaka, säger Magnus Nilsson. 

Relationsbrott kan öka

Däremot är Magnus Nilsson och hans kollegor oroliga för att brott i nära relationer ska öka nu när folk är hemma i större utsträckning.

Under längre ledigheter, som över jul och nyår, är nämligen relationsbrott vanligare. 

– Har man ett dåligt förhållande innan finns risken att man nöter på varandra ännu mer när man tvingas vara hemma, och risken att det går över styr ökar. Det är en oro inför framtiden, att relationsvåldet kan komma att öka, säger Magnus Nilsson. 

Så hanterar Icabutiken ökade e-handeln

Antalet paket kommer tredubblas i juletid E-handeln har gått som tåget under pandemin – samtidigt uppmanas vi att inte besöka fysiska butiker. Nu förbereder paketjättarna för rekordnivåer under julhandeln. Hur blir det här för de lokala...onsdag 25/11 17:45

Behöver mer personal omgående

Regionen larmar: Lasarettet i Enköping och Akademiska är i stort behov av personal. Nu vädjar man till personer med relevant vårdutbildning, som lämnat yrket, att begära tjänstledigt och rycka in. –...onsdag 25/11 13:11