Färre brott anmäldes på Lidingö under pandemin. Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen

Brottsligheten på ön sjönk under pandemiåret 2020

Brottsligheten har minskat på Lidingö under 2020. Dessutom känner sig Lidingöborna tryggare än andra. Det visar polisens och stadens gemensamma lägesbild.

  • Publicerad 16:26, 10 feb 2021

Jämfört med 2019 har antalet anmälda brott sjunkit rejält på Lidingö under pandemiåret 2020.

Det visar en sammanställning som polisen och staden gjort. Sammanställningen är en årlig lokal lägesbild som bland annat bygger på polisens brottsstatistik och lokala trygghetsmätningar.

Såväl bostadsinbrott som stölder av cyklar, mopeder och båtmotorer samt våld i offentlig miljö har sjunkit. Totalt anmäldes drygt 3400 brott på ön förra året jämfört med drygt 4000 året innan. Till exempel minskade antalet inbrott från runt 80 stycken 2019 till runt 60 stycken 2020.

Men det finns också brottslighet som ökat. Ett antal personrån där unga människor var inblandade uppmärksammades under sommaren. Likaså brott i nära relationer ökade.

– Vi ser allvarligt på det. Vi är också medvetna om att pandemins effekter på bland annat psykisk hälsa skulle få följdverkningar som skapar utmaningar för oss som kommun, kommenterar Anna Sundin Adolfsson, säkerhetschef på Lidingö stad.

Enligt den årliga lägesbildsrapporten som kommunen och polisen gör tillsammans är trots detta Lidingöborna trygga i högre utsträckning än andra Stockholmare. 77 procent av Lidingöborna känner sig trygga när de är ute i sitt bostadsområde kvällstid. Motsvarande siffra för hela polisområde Norrmalm som Lidingö är en del av ligger på 66 procent.


 

Loading...

Loading...