– Brottslighet är ett stort problem för många företag i länet. Det skapar både otrygghet bland företagare och anställda och medför stora kostnader för företagen. Kommunerna behöver inkludera näringslivets perspektiv i det brottsförebyggande arbetet, ett arbete som jag vet att Sollentuna inlett, säger Jessica Drugge, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv regionkontor Stockholm.

Åtta år i rad (2012–2019) placerade sig Sollentuna topp 5 i Sverige, men 2020 hamnade man på plats 11 och när resultatet av årets rankning presenterades på onsdagen visade det sig att man tappat ytterligare och hamnade på 18:e plats.

"Prioritera en god service"

Sollentuna tappar främst på otrygghet och brottslighet, men även när det gäller kommunens service och bemötande. Samtidigt tar man kliv framåt på frågorna om dialog med kommunens beslutsfattare, kommunpolitikernas attityder och tjänstemännens attityder.

– Kommuner bör först och främst prioritera en god service och se inom vilka områden som företagen upplever störst brister. I Sollentunas fall behöver man fortsätta det arbetet framåt för att nå topplaceringar. Tillgänglighet, rimliga handläggningstider, vägledning och en lyhördhet för företagens behov är viktiga ingredienser för ett gott företagsklimat, säger Jessica Drugge.

Solna tappade topplats

Men den viktigaste åtgärden framöver är alltså att minska brottsligheten och öka tryggheten. 60 procent av de svarande företagen i Sollentuna vill att det arbetet prioriteras.

Av de 26 kommunerna i Stockholms län hamnar Sollentuna på 4:e plats. Högst placerar sig Solna, som emellertid får nöja sig med plats 3 i landet (bakom västsvenska Vårgårda och Härryda) efter 13 raka år på tronen.