Brottby SK jublar efter ett av lagets fyra mål i cupmatchen mot IFK Haninge (4–2). Foto: Läsarbild Erik Bolling

Brottby SK redo för den historiska cupmatchen

På torsdag i nästa vecka, den 23 augusti, kommer allsvenska topplaget IFK Norrköping till lilla Össeby IP för att möta Brottby SK i Svenska Cupens andra omgång. – Den absolut största matchen i klubbens historia, detta slår ut allt annat, säger sportchefen Björn Bergqvist.

  • Publicerad 15:31, 16 aug 2018

Brottby SK som är nykomlingar i division 4 slog ur underläge redan i första cupomgången, då man skrällde mot dåvarande serieledarna i division 2 IFK Haninge och vann med 4–2.

Men vad ska man då säga inför nästa cupmatch, då Brottby tar emot klassiska IFK Norrköping? En klubb som har vunnit 13 SM-guld, det senaste 2015, och som just nu slåss i den absoluta allsvenska toppen.

”Mer av en upplevelse”

– Det är en match som vi inte ska ha en chans att vinna. Det blir nog mer av en upplevelse för grabbarna, för klubben, och för kommunen, säger Brottby SK:s tränare Navid Haque.
Vad ger du er själva för chans, i procent?
– En eller kanske två procent, äh, det är jättesvårt att säga. Men jag sa redan innan matchen mot Haninge att vi skulle vara nöjda om vi ens gjorde mål på dem. Nu möter vi lag som är tre divisioner ytterligare över dem.

”Flera spelare i landslagsklass”

Allra överst på önskelistan när andra omgången lottades var förstås någon av de tre stora Stockholmsklubbarna, men IFK Norrköping är heller inte illa.
– De är ett av Sveriges bästa lag med flera spelare i landslagsklass. Det ska bli kul att se hur vissa av våra grabbar står sig mot dem. Vi lär i alla fall få konditionsträning för vi kommer få jaga och inte ha så mycket boll själva som vi är vana vid, säger Navid Haque.

”Alla här pratar om matchen”

En match mot AIK, Hammarby eller Djurgården hade inneburit svårigheter för Brottby SK som arrangör. Nu hoppas man på storpublik ändå, men inte värre än att matchen kan spelas på Össeby IP.
– Vi hoppas på omkring 1 000 pers, men man vet aldrig, regnar det så tappar vi väl några. Men det är jättesvårt att veta hur många det blir. Klart är att alla här pratar om matchen och vissa tror att det kan bli 2 000, säger Björn Bergqvist.
Kan ni ta in så många på Össeby IP?

– Det är ingen som vet, men det hoppas vi! Vi har ju ingen läktare utan det är en naturlig vall på ena sidan.

350 åskådare gällande rekord

Publikrekordet på Össeby IP är, åtminstone när det gäller fotboll, 350 åskådare som var på plats och bevittnade skrällen mot IFK Haninge i slutet av maj. Det lär ryka mot IFK Norrköping, även om gästerna kanske inte bidrar med någon särskilt stor bortaklack.

Grönvita Brottby SK skrällde mot svartklädda IFK Haninge i cupens första omgång, inför ögonen på rekordnoteringen 350 åskådare på Össeby IP. Foto: Erik Bolling

– Nej, jag tror inte att IFK Norrköping får med sig något jättefölje för att se Brottby SK. Men vi har varit i kontakt med Exilsnokarna, IFK Norrköping-fans som bor i Stockholm, och vi vet att några av dem dyker upp i alla fall, säger Björn Bergqvist.

Hoppas på underskattning

Brottby SK är det enda laget från division 4 som är kvar i Svenska Cupen. Skulle de rå på ett allsvenskt topplag så skulle det vara en dunderknall, men även om Navid Haque bara ger sitt eget lag en eller två procents chans så kan han inte låta bli att fundera lite på hur en skräll skulle kunna gå till.
– Vi måste satsa på omställningar och ha en dag då allt fungerar, och vi måste vara effektiva. IFK Norrköping är i alla fall inte lika bra borta som hemma, och kanske kan vi hoppas på att de underskattar oss, säger han.
Matchen spelas på Össeby IP torsdagen den 23 augusti, med avspark klockan 18.30.